1 2 3 4 »

Юрiй Чмирь пiд прапором росiйських кадетiв

Thumbnail

З  моменту створення Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою імені І. Харитоненка обласна влада на чолі з головою Сумської облдержадміністрації Юрієм Чмирем, розпочала активну пропагандистьську кампанію щодо поверненя кадетского прапору, який російські емігранти-білогвардійці після жовтневої революції вивезли до Сполучених Штатів Америки.

21 лютого - Мiжнародний день рiдноi мови

Thumbnail

Сьогодні, 21 лютого, світ відзначає Міжнародний день рідної мови, проголошений ЮНЕСКО в листопаді 1999 року.
День обрали на знак пам'яті подій у 1952 році, коли в столиці Бангладеш Дацці розстріляли демонстрацію студентів, які вимагали захистити свою рідну мову бенгалі і визнати її однією з державних.
Зазначимо, що, зі слів фахівців, будь-яка мова під загрозою зникнення, якщо в певному суспільстві її перестають вивчати понад 30% дітей.

Деякi роздуми щодо значення украiнського герба

Thumbnail

Якось Конфуцій сказав: «Знаки та символи правлять світом, а не слово і закон». Символом держави є її герб.
Згідно Конституції Малим гербом України є золотий тризуб на синьому щиті. Великого ж герба у нас досі немає. Проводилися навіть у свій час конкурси серед художників та знавців геральдики. На тому й закінчили.
Навіщо взагалі нам треба два герба – невідомо. Інше питання в тому, що власне означає тризуб та звідки з’явився. Конкретної єдиної версії походження тризубу не існує. А тому кожен бачить у Малому гербі будь-які речі на які вистачає фантазії: птаха, вила, чи навіть якісь зашифровані слова. Але, якщо зробити спробу розібратися у змісті тризубцю та відкинути беззмістовні та безглузді варіанти, то отримаємо всього кілька методологічних підходів до розуміння значення та походження нашого гербу.

Патрiарх Фiларет: "Без дозволу КДБ eпископами не ставали"

Thumbnail

Виповнилося 50 рокiв вiд початку архиєрейського служiння глави Української Православної Церкви Київського патрiархату

Хiротонiя на єпископа вiдбулася 4 лютого 1962-го, коли архимандритовi Фiларету сповнилося 33 роки. Такi ювiлеї позитивно вражають -- пiвстолiття лише з початку архипастирського служiння, 45 рокiв iз яких на київськiй кафедрi! А священичу дiяльнiсть чернець Фiларет розпочав аж 60 рокiв тому, коли отримав сан iєромонаха. Зрозумiло, що приємно дивують вiрян УПЦ КП не так формальнi роки життя i дiяльностi 83-рiчного Патрiарха, як активнiсть, з котрою предстоятель у таких лiтах керує Церквою.

Господь дає йому сили провадити свою мiсiю, i Патрiарх не дозволяє собi послаблення -- робить це наполегливо, з незмiнним завзяттям.

З нагоди ювiлею Патрiарх Фiларет погодився на дуже вiдверту розмову iз журналiстом "Експресу" -- про початок свого служiння Боговi, спiвпрацю з КДБ та свою участь у сходженнi нинiшнiх найбiльших українофобiв у Московському патрiархатi, про нинiшнє i майбутнє українського православ'я.

Кiбер-вiйна

Thumbnail

Цього тижня відбуваються епічні події. І почалися вони з сумної та надзвичайно дратівливої новини – міліція закрила EX.UA. Хто не в курсі: EX.UA – це найбільший український файлообмінник, заснований влітку 2009 року. За даними Alexa.com, станом на листопад 2011 року EX.UA займав 10 місце найвідвідуваніших сайтів серед українських інтернет-користувачів. На ексі можна було знайти все, абсолютно все. Фільми від найновіших до старих вінтажних стрічок, програмне забезпечення, ігри, музика, електронні версії книжок. За кілька років користування цим ресурсом, жодного разу не було такого випадку, щоб я не знайшов те, що шукав.