14:04
Кiбер-вiйна

Цього тижня відбуваються епічні події. І почалися вони з сумної та надзвичайно дратівливої новини – міліція закрила EX.UA. Хто не в курсі: EX.UA – це найбільший український файлообмінник, заснований влітку 2009 року. За даними Alexa.com, станом на листопад 2011 року EX.UA займав 10 місце найвідвідуваніших сайтів серед українських інтернет-користувачів. На ексі можна було знайти все, абсолютно все. Фільми від найновіших до старих вінтажних стрічок, програмне забезпечення, ігри, музика, електронні версії книжок. За кілька років користування цим ресурсом, жодного разу не було такого випадку, щоб я не знайшов те, що шукав.

Але, раптово,  31 січня МВС брутально вилучає всі сервери EX.UA, із загальним об’ємом інформації приблизно 600 терабайт. Файлообмінник нібито порушував авторські права (формальним приводом був позов компанії Adobe) та числився у 25 найбільших піратських сайтів світу. Проте варто сказати, що адміністрація ресурсу не викладала інформацію на сайт, але лише давали таку можливість користувачам мережі. Звісно, ніхто не відміняв торенти, проте ніщо не замінить зручності http-доступу. Більше побоювань у людей викликає те, що разом із серверами у руках міліціянтів опинилися всі логи EX.UA, де записані дані про користувачів, а МВС не виключає варіанту заведення кримінальних справ на всіх, хто викладав піратський софт і медіа на сайт.

Саме тому ці події викликали бурхливі події у суспільстві. На наступний день навіть був організований стихійний мітинг біля Міністерства внутрішніх справ. Протестувальники трощили диски та ламали клавіатури. Чи то з горя, чи то на знак протесту.  Це був лише початок. Першим «впав» сайт МВС. Скоріш за все, першопричиною було те, що у новинах про закриття EX.UA було використано посилання на заяву, розміщену на офіційному сайт МВС, ресурс просто не витримав такої кількості відвідувачів. Але версія ЗМІ про атаку хакерів дала поштовх інтернет-спільноті. Почалися DDoS-атаки на сайти Президента  України, Кабінету міністрів та телеканалу 1+1 (в Інтернеті розповсюдилися чутки, що нібито саме через позов каналу була порушена кримінальна справа).  Розгорнулася справжня кібер-війна. На сайті Міністерства внутрішніх справ, на час написання цієї статті, красується помилка 404. Час від часу зникають з онлайну інші сайти, на які здійснюються атаки. Правоохоронці натомість призупинили роботу українського файлообмінника Upload, що натякає на продовження репресій проти інтернет-спільноти. Тим часом в мережі плануються наступні, більші атаки на інтернет-ресурси.  Під таким тиском міліція навіть дозволила реєстратору розблокувати домен EX.UA, хоча це не вирішує проблему. Час покаже, хто переможе у цьому протистоянні, але вже зараз можна сказати, що користувачі Мережі теж є відчутною силою з, якою варто рахуватися.

Олександр Бондаренко

Категорія: Аналітика | Переглядів: 723 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]