16:16
21 лютого - Мiжнародний день рiдноi мови

Сьогодні, 21 лютого, світ відзначає Міжнародний день рідної мови, проголошений ЮНЕСКО в листопаді 1999 року.
День обрали на знак пам'яті подій у 1952 році, коли в столиці Бангладеш Дацці розстріляли демонстрацію студентів, які вимагали захистити свою рідну мову бенгалі і визнати її однією з державних.
Зазначимо, що, зі слів фахівців, будь-яка мова під загрозою зникнення, якщо в певному суспільстві її перестають вивчати понад 30% дітей.
Як наголошують в атласі мов ЮНЕСКО, за останні 300 років з існуючих 6000 мов у світі 200 зникло. Приблизно 2500 мов перебувають під загрозою зникнення: 538 у критичному становищі, 502 мовам загрожує серйозна небезпека, 651 у небезпеці і 607 - в стані нестійкості.
Нагадаємо, що  нещодавно Міністр освіти  Дмитро Табачник заявив, про необхідність скоротити кількість уроків української мови та літератури.

Коментарі зайві. Натомість рекомендуємо ознайомитися із уривком із книги Зіновія Книша "Смерть Станіслава Собінського".

Книга присвячена боротьбі УВО за українську мову. 1 березня 1924 року кураторія львівської шкільної округи усунула українську мову від внутрішнього й зовнішнього урядування в усіх державних і приватних гімназіях та фахових школах. А законом було заведено і юридично затверджено назви "руський" і "русинський", замість "український". За це й поплатився своїм життям куратор шкільництва Станіслав Собінський. 

 "Покійний Собінський, як кажуть, діставав нераз листи з погрозами, що могли походити з українських кіл. З тієї причини мав він приділеного до себе постійного урядовця поліції, одначе цю охорону знесено, як кажуть, на власне бажання Собінського.

Щодо осіб убивників, то є поголоски, що знайшлися свідки, які чули, як вони говорили між собою по-українському." – уривок з публікації газети "Новий час", яка тоді виходила у Львові.

Категорія: Аналітика | Переглядів: 784 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]