12:45
Деякi роздуми щодо значення украiнського герба
кось Конфуцій сказав: «Знаки та символи правлять світом, а не слово і закон». Символом держави є її герб.
Згідно Конституції Малим гербом України є золотий тризуб на синьому щиті. Великого ж герба у нас досі немає. Проводилися навіть у свій час конкурси серед художників та знавців геральдики. На тому й закінчили.
Навіщо взагалі нам треба два герба – невідомо. Інше питання в тому, що власне означає тризуб та звідки з’явився. Конкретної єдиної версії походження тризубу не існує. А тому кожен бачить у Малому гербі будь-які речі на які вистачає фантазії: птаха, вила, чи навіть якісь зашифровані слова. Але, якщо зробити спробу розібратися у змісті тризубцю та відкинути беззмістовні та безглузді варіанти, то отримаємо всього кілька методологічних підходів до розуміння значення та походження нашого гербу.
Містичний символізм.
Перше на що звертають увагу дослідники тризубу – це те, що цей символ зустрічається у різних народів. Тут можна згадати і тризубець Нептуна, і величезну фігуру тризубу в пустелях Наска, і рунічні символи Скандинавії, а також багато інших прикладів. Таким чином тризубець, чи принаймні схожий на нього символ, є одним із універсальних сакральних графічних зображень як, наприклад, свастика, хрест чи п’ятикутна зірка. Ці символи багаторазово повторюються у різноманітних культурах та епохах. Тому нібито тризуб міг з’явитися таким чином і у геральдиці Київської Русі. Такий підхід не враховує онтогенезу Малого герба. Тобто тризуб з’явився не сам по собі, а йому передували інші символи. Так як тризубець це родовий герб Рюриків, то варто розглянути попередню еволюцію їх фамільної символіки. Так тризубу Володимира Великого передував двозуб Святослава. Зважаючи на їх візуальну схожість можна припустити – тризубець є графічним продовженням двозубця. А тому тризуб позбавляється самостійного змісту і його треба трактувати разом із сенсом двозуба. Значення ж останнього залишається неоднозначним.
Хазарський слід.
Попередник тризуба як родового гербу Рюриків - двозуб дуже подібний, ледь не ідентичний до герба Хазарського каганату, що з’явився раніше. Двозуб же у хазарів символізував єдність мирського та духовного. Подвійну природу держави та правителя. І що характерно, його поява на геральдиці Русі відбулася за часів князя Святослава – період тісних хазарсько-руських контактів, хоча і військових. Роль Хазарії у розвитку Київської Русі це окрема тема. Так, деякі князі мали титул кагана. Наприклад, митрополит Іларіон у "Слові про Закон і Благодать” пише: «І похвала кагану нашому Володимиру, що ним охрещені ми були.». Звісно, між русичами та хазарами відбувалися певні культурні контакти, проте в ті часи Каганат і Русь знаходилися у стані війни. Чи не здається дивним запозичення сакральної символіки ворога, як власного державного чи родинного гербу?
Поганські традиції.
Інша версія полягає у язичницькому змісті українського гербу. Тризубець бере початок із дохристиянських часів, а тому такий сценарій теж має право на існування. Згідно з цією теорією можна провести паралелі з анімістичним символізмом давніх слов’ян. Тризуб подібний до схематичного зображення сокола-рарога, являє собою вогняного птаха і пов’язаний із культом вогню у слов’янській міфології. Ще одним варіантом «прочитання» тризубцю є його рунічне трактування, а тому він міг прийти до нас із Скандинавії (варяги відігравали значну роль у політичному та культурному житті Київської Русі). Але ця гіпотеза, як й інші, має слабкі місця. Так, розглядаючи в цьому контексті хрещення Русі 988 року, можемо дійти до цікавих висновків. Так як тоді різкої зміни релігії не сталося (до цього християнство на цих теренах уже було представлене вузьким прошарком провідних діячів знаті та військової еліти, а язичники одразу не зникли, а ще довгий час існували в диких провінційних територіях Русі), ми можемо говорити про те, що скидання ідолів у Дніпро – суто декларативний крок. Це подія є точкою відліку нового геополітичного курсу Київської Русі. Чи не змінив би у такому разі Володимир герб нової держави згідно нової доктрини, якщо б він мав поганську природу? Тому, принаймні тризуб для Володимира (людини, що ввела його в обіг) уособлював щось інше, а не язичницьку символіку.
Яке ж із наведених вище трактувань тризубу вірне?
На жаль, однозначної відповіді дати ніхто не може, кожне з них має свої сильні та слабкі сторони. А тому це питання залишається відкритим.
Олександр Бондаренко
Категорія: Аналітика | Переглядів: 1324 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]