11:26
Юрiй Чмирь пiд прапором росiйських кадетiв

З  моменту створення Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою імені І. Харитоненка обласна влада на чолі з головою Сумської облдержадміністрації Юрієм Чмирем, розпочала активну пропагандистьську кампанію щодо поверненя кадетского прапору, який російські емігранти-білогвардійці після жовтневої революції вивезли до Сполучених Штатів Америки.

У 1906 році цей прапор, російським кадетам, які розташовувалися в українському місті Суми, особисто вручив Головний начальник Військово-навчальних закладів Російської імперії - великий князь Костянтин Костянтинович Романов. Цей суб’єкт, був відомий своєю патологічною ненавистю до інших етнічних груп, саме він був ініціатором  прийняття у 1912 році одного з перших расистских законів в Російській імперії, яким встановлювалося Положенння Військової ради: "Сыновей и внуков лиц (мужского или женского пола), родившихся в иудейской вере, не допускать к приему в кадетские корпуса”. Законодавство Російської імперії дискримінувало іудеїв, як релігійну групу, не регламентуючи утиску прав осіб, які перейшли до християнства або народилися християнами. Це положення, фактично дискримінувало євреїв за расовим принципом, обмежувало їм доступ до офіцерських звань.

У 1918 році, тікаючи від більшовиків, кадет Дмитро Потьомкін, який  походив з російського міста Орел, вивіз прапор російських кадетів з території України. Очевидно, що  українці, які навчалися в цьому закладі, не вважали цей символ своїм,  і не вважали за потрібне його рятувати.   

Доля Дмитра Потьомкіна, є типовою для пересічного російського білогвардійця, він ще встиг повоювати в Добровольчій армії у складі Марковського полку. Цю армію, створили такі відомі російські генерали -  М. Алексеєв, Л. Корнілов та А. Денікін, останній відомий своєю ненавістю, як до українців так і до євреїв. Виїхавши до еміграції, Дмитро Потьомкін  закінчив університет у Стразбурзі отримавши дипломи геолога та геофізика. Після отримання вищої освіти, кадет Потьомкін працював в Югославії до приходу гітлерівців. Згодом  його було направлено до Німеччини, де він успішно працював на розбудову Третього рейху.

Більшість російських емігрантів – білогвардійців схвально ставилися до націонал-соціалістичної Німеччини, і активно воювали на її боці, під час Другої світової війни. Іван Ільїн - ідеолог № 1 "Білої ідеї” та найбільшої  білогвардійської емігрантської організації "Русский Обще-Воинский Союз” (РОВС) - в газеті "Возрождение” яка вийшла 17 травня 1933 року в Парижі  у своїй статті  "Национал-социализм Новый Дух” писав наступне: "Достаточно видеть эти верующие, именно верующие лица, достаточно увидеть эту дисциплину, чтобы понять значение происходящего и спросить себя:- "да есть ли на свете народ, который не захотел бы создать у себя движение такого подъема и такого духа?..” Словом – этот дух, роднящий немецкий национал-социализм с итальянским фашизмом. Однако не только с ним, а еще и с духом русского белого движения.”

Після поразки гітлерівської Німеччини у Другій світовій війні, російській білогвардієць - Дмитро Потьмкін спочатку емігрує до Бразилії, а у 1958 році - до Америки, де і завершує своє життя.

Сьогодні ж голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмир, разом з начальником ліцею, полковником Юрієм Свідловим, який до того ж є екс-депутатом Сумської міської ради від партії "Наша Україна” заходилися відроджувати чужі для України та українців традиції та намагаються повернути на Сумщину символи, з якими російські вояки воювали з відновленою Українською державою.

 

З Юрієм Чмирем все зрозуміло: саме за його особистою вказівкою в приміщенні Сумської облдержадміністрації була знята виставка наших земляків, справжніх патріотів, які воювали в арміях Української Народної Республіки, Карпатської України та в Українській Повстанській Армії, саме він незаконно звільнив фахівця і просто порядну людину – директора обласного Державного архіву - Геннадія Іванущенка. В цій ситуації, дивує позиція Юрія Свідлова, який повинен виховувати молодь на ідеях честі, гідності, патріотизму та вірності своїй!!! Вітчизні, а не відроджувати гнилі традиції російської білогвардійщини. Нечутно і гучних заяв з боку провладної Комуністичної партії України, яка останні два роки, вирізняється своєю "легкою поведінкою”. 

Своїми діями сьогоднішня влада насаджує серед молоді, затхлий дух Російської імперії за повалення якої вело боротьбу не одне покоління українців.

За пропаганду російських символів та ідей, які стоять за ними, обласні можновладці повинні нести відповідальність перед українським народом і не лише моральну.

 О.Бондаренко

Категорія: Аналітика | Переглядів: 635 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]