12:50
Соборнiсть украiнцiв - могутнiсть держави

22 січня громадськість міста Суми традиційно прийшла до пам'ятника Тарасу Шевченку, щоб відзначити День Соборності. Незаважаючи на морозну погоду, на урочистий мітинг зібралося більше 300 небайдужих громадян. Серед них, члени політичних партій та громадських організацій: Народного Руху України, ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", УНА-УНСО, "Просвіти" та інших.

Ведучий заходу, голова Сумської обласної організації Народного Руху України Сергій Бутенко перше слово для благословення зібрання надав єпископу Сумському і Охтирському Української Православної Церкви Київського Патріархату Мефодію.

"Це свято нагадує нам про величну подію нашої історії – проголошення 22 січня 1919 року Акту злуки, акту єднання всіх українських земель в єдину, соборну державу. Проголошена злука всіх українських земель – подія доленосна і неперевершена за своїм значенням для українського народу”, - наголосив єпископ Мефодій.
"Ми маємо усвідомити, що ніхто не розбудує щастя і добробут в нашому домі. Будувати його маємо ми самі – разом і спільними зусиллями, з вірою в Бога, вбачаючи один в одному не ворогів, а партнерів у праці”, - підкреслив владика.

На історії становлення України як соборної держави та сучасних загрозах втрати державності акцентували подальші виступаючі: Віктор Казбан (Когрес української інтелігенції Сумщини), Іван Мозговий (ВО "Свобода"), Володимир Шульга (ВО "Батьківщина"), Олександр Хоменко (Українська національна асамблея), Олексій Шевченко ("Просвіта"), Микола Кобозєв (Українське козацтво), Катерина Білолюбська (Народний Рух України).

"Такі дати є приводом для глибоких роздумів і спонукою до дій. Дуже приємно, що сьогодні біля пам`ятника Тарасу Шевченку в центрі Сум зібралося так багато людей, яким небайдужа доля України. Нас всіх об`єднує головна мета - майбутнє нашої країни. У єдності наша сила!",- сказала у своєму виступі почесна голова Сумської ОО НРУ Катерина Білолюбська.

За знак єдності поколінь українців і продовження традицій боротьби за волю України учасники мітингу хором виконали пісню "Ой у лузі червона калина".

На завершення, Сергій Бутенко зачитав резолюцію зібрання:

"Ми, учасники мітингу з нагоди Дня Соборності:

вітаємо об'єднання націонал-демократичних сил, що відбулося сьогодні в Києві на Софіївській площі;

усвідомлюючи відповідальність за долю України та майбутніх поколінь українців, вимагаємо від нинішньої влади:

припинити політичні переслідування членів попереднього уряду;

звільнити з під арешту Юлію Тимошенко та Юрія Луценка;

припинити репресії проти патріотичних громадських організацій та їх членів;

не допустити втрати газотранспортної системи;

відновити святкування Дня Свободи 22 листопада;

припинити наступ антиукраїнських сил проти державності української мови.",  - йдеться в резолюції.

Ввечері цього ж дня у сквері Тараса Шевченка молодь, запаливши свічки, стала в державних кордонах України, що символізувало єдність держави . 

Категорія: Новини Народного Руху України | Переглядів: 664 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
  1. I relaly needed to find this info, thank God!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]