16:26
Рухiвцi долучилися до акцiй протесту проти порушення прав украiнцiв в Росii
17 квітня цього року розпочався тиждень солідарності з українцями в Російській Федерації. Акції полягають у пікетуванні російських дипломатичних установ у всьому світі о 12 годині дня, впродовж тижня, а також у напрямку петицій до комісії з прав національних меншин ОБСЄ. 

Як відомо, 27 січня цього року Верховний суд Росії ухвалив остаточне рішення про ліквідацію Федеральної національно-культурної автономії українців Росії. Міністерство юстиції РФ домагалося розпуску цієї організації у зв’язку з «виявленням порушень в господарській діяльності». 

Українці в Росії не повинні почувати себе другосортним населенням. Про це сьогодні на мітингу біля Посольства РФ в Києві заявив заступник Голови НРУ, лідер Молодого Народного Руху Іван Крулько.
За його словами, нині українська національна меншина в РФ знаходиться у ганебному стані, зокрема, через відповідну політику російської влади. «Бути українцем у Росії – це вже подвиг. Тому що українці там повністю зрусифіковані. Немає жодної української школи. Немає дитячих садочків, закриті будь-які можливості для українців вивчати рідну українську мову», – заявив він.

В той же час, рухівець наголосив на протилежній ситуації в Україні, де російська мова має вільний розвиток, а українська – зазнає цькування. «Нинішня влада відкрила в Україні шлюзи для інформаційного геноциду українців. Всі канали телебачення перейшли на російську мову. Українські школи закриваються на Сході держави. Натомість даються всі можливості для розвитку російської мови», – зауважив Іван Крулько. 

«Ми вимагаємо, аби надали можливість українській мові в Росії розвиватися. Не повинні українці в Росії почувати себе якимось другосортним населенням. Не повинні вони боятися використовувати свою мову», – підкреслив політик. 

Очільник молодорухівців відзначив, що Україна та її громадяни мають приділити надзвичайно високу увагу до української діаспори в Росії. «Всі разом – політичні сили, громадянське суспільство, громадяни України повинні звернути до цього увагу. Давайте спільно займатися українцями в діаспорі. Особливо молоддю української діаспори, котра вже народилась в РФ і повинна себе відчувати українцями», – сказав він.
Категорія: Новини Народного Руху України | Переглядів: 660 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
  1. If not for your writing this topic could be very conolvuted and oblique.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]