15:51
Вшануй Героїв!

Мало хто знає, що в роки Другої світової війши на Сумщині діяло націоналістичне підіпілля. У період німецької окупації Семен Сапун, директор приватної гімназії, керував сумською організацією ОУН (б), яка діяла під прикриттям «Просвіти». У жовтні 1942 р. він та інші керівники сумського осередку ОУН були заарештовані німцями.

...Ніч на 20 лютого 1943 року стала для Героїв фатальною. Вона була морозною... І тихою. Кажуть, що тиша - це музика, якою до людини промовляє Бог. Може і так. Тільки в ту ніч людей розбудили постріли... Архівні документи свідчать, що після арешту членів оунівського підпілля було розстріляно і спалено разом з іншими в'язнями у дворі сумської в'язниці 20 лютого 1943 року: "В феврале месяце 1943 г., отступая из города Сумы, немцы согнали всех арестованых тюрьмы в ямы двух овощехранилищ в количестве 650 человек, заперли двери овощехранилищ, открыли воздушные отверстия и начали бросать туда ручные гранаты, затем вьлили в эти же отверстия горячую жидкость и подожгли, в результате чего все находившиеся там люди сгорели живьем."

Щороку в цей день патріотична громада Сум вшановує цих героїв. 20 лютого о 15:00 відбудеться короткий мітинг та покладання квітів до меморіальної дошки членам оунівського підпілля. Дошка знаходиться на будівлі КРУ (біля ЦУМу). Запрошуємо всіх небайдужих.  Деталі за тел. 0669901393

Переглядів: 612 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]