18:47
Відбувся круглий стіл на тему "70 річниця з дня початку Другої світової війни"

У міській бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка історики-науковці, представники громадських організацій, осередків політичних патрій, органів влади взяли участь у засіданні "круглого столу" на тему "70 річниця з дня початку Другої світової війни". В обговоренні взяв участь заступник голови облдержадміністрації Олег МЕДУНИЦЯ. Заступник голови облдержадміністрації, зазначив, що суперечки довкола цієї історичної події тривають до цього часу. Причому тривають вони не лише серед істориків, які щодо одних і тих самих подій можуть мати різні точки зору, а й серед політиків. Той факт, що ці події 70-річної давнини опиняються на вістрі дискусій професійних істориків, науковців, представників громадських організацій, політиків, інтелектуалів значною мірою продиктований тим, що ми все ще не знаємо всієї правди про Другу Світову війну.

В’ячеслав АРТЮХ, кандидат філософських наук, викладач СумДУ наголосив, що необхідно розрізняти історичні факти та історичні міфи. Оперувати фактами  - прерогатива фахівців, а переважна більшість населення будь-якої країни-учасниці цієї війни живе в полоні історичних міфів. Український народ в переважно живе міфом, створеним СРСР та удосконаленим Росією. На його думку українські вчені, опираючись на факти повинні творити самостійне уявлення про події тих років.

Директор державного архіву області Геннадій ІВАНУЩЕНКО зазначає, що сьогодні, через 70 років відтворити історичну правду дуже складно. Так майже всі документи того часу знищені. Така ж ситуація і з періодичними виданнями, в підшивках яких відсутні примірники, що виходили в серпні-вересні 1939 року. Також Геннадій ІВАНУЩЕНКО зачитав уривки з доповіді Молотова про зовнішню політику СРСР від 31 жовтня 1939 року. Зокрема він навів таку цитату: " Не только бессмысленно, но и преступно вести такую войну, как война за "уничтожение гитлеризма" прикрываемая фальшивым флагом борьбы за "демократию". Це свідчить, що з 1939 по 1941 рік СРСР був союзником нацистської Німеччини.

Змістовну інформацію для дискусії надали Тетяна ЩЕРБАНЬ, к.і.н., доцент СумДПУ, Галина КОРОГОД, к.і.н., доцент кафедри юридичних дисциплін СФ Харківського університету внутрішніх справ, Олександр ВОВК – викладач істричного факультету Сум ДПУ, та інші.

Після доповідей науковців до дискусії долучилися представники політичних партій та громадських організацій. Традиційними опонентами стали представники Комуністичної партії України та Народного Руху України. Члени КПУ не вразили публіку новими історичними фактами чи свіжістю думок. На їх думку територія нашої держави в нинішніх кордонах сформувалась  завдяки пакту Молотов –Ріббентропа, тому перегляд історичного минулого в будь-якому разі буде не на користь України. Не змінна позиція членів КПУ і щодо  нападу на Польщу у вересні 1939 року, і щодо Української Повстанської Армії. Комуністи переконані, що радянська влада принесла на Західну Україну виключно добробут і розвиток.

Представник Народного Руху України Костянтин КРАВЧУК нагадав членам КПУ, що приєднання Західної України до СРСР завершилось масовими репресіями для українського народу і розстрілом польських офіцерів у Катині. Населення, яке ще у вересні 1939 року вітало нову владу, у 40-х роках із ще більшим завзяттям поповнювало ряди УПА, щоб не допустити повернення "визволителів". І зараз саме населення Західній Україні зводить меморіали воїнам визвольного руху та вимагає визнання ветеранів УПА борцями за незалежність України.  

Переглядів: 740 | Додав: nrusumy | Теги: КПУ, круглий стіл, НРУ, Друга світова війна, Костянтин Кравчук | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]