14:15
Відбулася презентація другого тому збірника "ОУН-УПА на Сумщині"

8 грудня в приміщенні Сумської облдержадміністрації відбулася презентація другого тому збірника документів та матеріалів "ОУН-УПА на Сумщині", упорядкованого директором Державного архіву Сумської області, членом Вченої ради Центру досліджень визвольного руху Геннадієм Іванущенком. Саме під маркою ДАСО та ЦДВР і вийшла ця книга, приурочена до сторіччя з дня народження Степана Бандери і 80-ліття створення Організації Українських Націоналістів.

Збірник переважно базується на документах з архіву Управління СБУ в Сумській області, частина документів – з архіву УМВС в Сумській області, ЦДВР та ДАСО. 

Книга складається з передмови, нарису-огляду і двох частин: документів з історії діяльності ОУН-УПА на території Сумщини та ілюстративних матеріалів, до яких складено перелік. 

Видання дозволяє ввести до наукового обігу новий обсяг документів з історії ОУН-УПА, який не лише відображає регіональні особливості українського визвольного руху, але й деталізує обставини формування підпілля в області.

За словами упорядника книги Геннадія Іванущенка робота науковців найближчим часом має бути спрямована як на подальше виявлення та накопичення матеріалів, особливо документів самих структур ОУН-УПА, так і на розробку досліджень про районні особливості націоналістичного руху, створення персональних баз даних та уточнення біографій учасників боротьби.

"Крім наукового значення, проведення таких досліджень матиме безумовно неабияку моральну цінність. Нарешті за допомогою автентичних документів, які довгий час приховувались від народу, можна буде аргументовано зняти фальшиві нашарування в нашій історії, зроблені не без участі ворожих спецслужб. Коли наступні покоління українців отримають чесну історію своєї держави, учасники ОУН-УПА – державне визнання, а їх онуки будуть пишатися подвигом своїх рідних, тоді ми будемо вважати свій обов’язок виконаним", - підкреслив історик.

Переглядів: 714 | Додав: nrusumy | Теги: ОУН-УПА, Іванущенко, архів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]