14:00
Від установчої конференції – до сьогодні!
20 років тому (30 червня – 1 липня 1990 року) в будинку культури «Хімік» відбулася установча конференція Сумської крайової організації Народного Руху України. Це була визначальна подія в національно–демократичних процесах, які відбувалися на той час в Сумській оласті.

На конференції були присутні 228 делегатів від місцевих осередків НРУ області. 32 делегати були депутатами різних рад. Були також і народні депутати України із Сум - О. Піскун та О. Воробьйов. На конференцію були запрошені гості і представники різних державних і партійних організацій, а також представники преси.

В своїх виступах доповідач В. Осадчий і співдоповідачі О. Піскун, Л. Коваленко, М. Манько, Г. Єлишевич дали оцінку політичній ситуації в Україні і надали пропозиції для серйозного обговорення проблем, які стоять перед українським суспільством.

У виступах делегатів: лікаря, члена президії Сумської міської ради В. Казбана, заступника голови Сумської міської ради, народного депутата України О. Воробьйова, керівника Шосткинської організації НРУ Л. Коваленко, вчителя Яструбинської середньої школи Білопільського району В. Лапченка йшлося про національно – культурне відродження і виконання «Закону про мови в УРСР». Притягнути до суду КПРС та комуністів вимагали у виступах делегати конференції - А. Бутенко, О. Тарасенко, П. Головченко.

Та були й такі делегати (В. Лисачок, В. Заїка, А. Стопчак, В. Борзунов) котрі закликали "не мітингувати" і "не розводити міжпартійні чвари".

Думки і погляди делегатів різними щодо майбутнього України, тому й звучали різі пропозиції. І все ж в полеміці Сумська Крайова організація Народного Руху України за перебудову народилася. Було обрано раду представників. Головою організації було обрано Володимира Осадчого.

Хай не легким було народження, але Рух на Сумщині відіграв визначальну роль в національно-демократичних процесах області. Не випадково з ініціативи активістів від Руху вперше на Лівобережній Україні над Сумською міською радою було піднято національний синьо-жовтий прапор. Сталося це 20 жовтня 1990 року.

Народний Рух України виконав свою основну програмну мету – проголошення України незалежною державою.

Останні події, які відбуваються в Україні, а саме: здача керівництвом держави національних інтересів - ставить перед нами, рухівцями, визначальну місію – зберегти Україну.



Сергій Бейкун, делегат установчої конференції

Переглядів: 642 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]