08:27
Українська революція на Сумщині
На основі матеріалів Державного архіву Сумської області вийшов друком перший том документів «Українське відродження 1917-1920 рр. на Сумщині», упорядкований директором ДАСО Геннадієм Іванущенком. 

Збірник включає нарис-огляд, унікальні документи з історії українського національного відродження, становлення органів державної влади, культурних, економіко-соціальних процесів, військових та політичних подій на території сучасної Сумщини, а також відомості про борців за волю та долю України – уродженців краю, ілюстрації та коментарі. 

Видання вводить в науковий обіг новий обсяг документів з драматичного періоду визвольних змагань початку минулого століття, котрі відображають регіональні особливості процесу національного і державного відродження. 

«Мета збірника – допомогти всім зацікавленим глибше вивчити курс вітчизняної історії доби Української революції шляхом використання різноманітного документального матеріалу, пам’ятаючи про те, що основою будь-якого судження є безсумнівний факт. 

Кожен рік, який віддаляє нас від тієї героїчної доби, губить у морі історії зернини людських доль. Завдання нинішнього покоління архівістів і дослідників – зібрати їх і відтворити цілісну, наукову картину подій. Тільки у відновленні зв’язку поколінь, обговоренні, глибокому аналізі історичних фактів – запорука успішного засвоєння уроків нашого минулого, адже, як говорив В’ячеслав Липинський: «Навіть найкращі підручники історії ще нікого в світі історії не навчили: її треба в своїй крові, в своїй традиції і у своїй культурі мати», - вважає Геннадій Іванущенко.

Василь БЕРЕЗА

Переглядів: 649 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]