13:20
Сумщина далекосхідна

16 листопада в Сумах відбулася презентація монографії "Український національний дух на Далекому Сході у 1917-1922 рр.". Її автор В'ячеслав Чорномаз із Владивостока – один із лідерів української общини Приморського краю РФ, кандидат історичних наук – уродженець Сумщини. В 40-і роки його прадіда, котрий жив з родиною в с. Чернеччина Краснопільського району переселили на Далекий Схід. В цій родині за тисячі кілометрів від України вже виросло декілька поколінь українців.

-                     Перша мова, якою я почав говорити – була українська, навчив її прадід, який виховував мене до п'яти років, - згадує В. Чорномаз. – Ще в шкільні роки мене цікавило питання чому так багато українців на Далекому Сході? А коли вже став студентом історичного факультету – почав збирати інформацію, пошуки якої затягнулись на 15 років і увінчались виходом книги, яку присвятив своєму прадіду.

На своїй історичній батьківщині В'ячеслав уже вдруге. Вперше відвідав Суми більше як 15 років тому. Нині він приїхав після закінчення конференції, присвяченій україністиці в Росії, яка проходила в Москві. Подивитись Батьківщину, дихнути її повітрям В'ячеслав Чорномаз взяв з собою доньку. "Мета мого життя – зробити відомим імена українців-патріотів, котрі жили за тисячі кілометрів від Батьківщини і не втратили патріотичних почуттів до України".

Для сумських читачів ця монографія цікава перед усім тим, що крім загальних даних про українців – вільних і невільних переселенців на Далекий Схід в кінці ХІХ на початку ХХ століття – в ній зібрана унікальна інформація про земляків Сумського регіону. Після того, як на Далекому Сході встановили радянську владу, центр української культури перемістився до Китаю, тут видавались книги і газети українською мовою, працювали центри української культури. І що цікаво, засновниками українських етнічних центрів на Далекому Сході були саме уродженці Сумщини.



Переглядів: 661 | Додав: nrusumy | Теги: діаспора, Далекий Схід, українці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]