15:33
Народний Рух вiдстояв право святкувати Незалежнiсть

Сьогодні о 10 годині 45 хвилин голова Сумської ОО НРУ Сергій Бутенко телефонограмою був повідомлений, що об 11 годині має відбутися засідання Сумського окружного суду щодо позову виконавчого комітету Сумської міської ради про обмеження права на мирні зібрання Сумським осередкам партій Народний Рух України, ВО "Батьківщина", "Народна самооборона", "Громадянська позиція". За  клопотанням представника Сумської ОО НРУ судове засідання було перенесене на 15 годину для ознайомлення з позовною заявою.

З'ясувалася, що в своїх позовних вимогах виконавчий комітет Сумської міської ради вважає, що "існує обґрунтоване припущення, що ті особи, які будуть брати участь в святкових заходах з нагоди Дня Незалежності матимуть інтерес, який не буде співпадати з інтересом учасників акції Народного Руху України, ВО "Батьківщина", "Народна самооборона", "Громадянська позиція". На цій підставі, а також на підставі що "проведення будь-яких пікетів, мітингів та інших масових заходів, не пов'язаних з виконанням розпоряджень міського голови від 08.08.2011 року №603-З та від 19.08.2011 року перешкоджатиме попередній підготовці та виконанню певного виду робіт" виконавчий комітет просить заборонити Сумській ОО НРУ проводити акції з використанням агітаційних наметів та роздачею агітаційних матеріалів з 23 серпня по 4 вересня 2011 року на вул. Соборна в центрі міста.

Нагадуємо, що відповідно до Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Юрист Сумської ОО НРУ Едуард Москаленко в судовому засідання заявив, що відповідно до п. 5 ст. 182 Кодексу адміністративного судочинства України суд може обмежити право на мирні зібрання лише в  інтересах  національної безпеки та громадського порядку в разі, якщо визнає, що проведення зборів,  мітингів,  походів,  демонстрацій чи інших  зібрань  може створити   реальну   небезпеку  заворушень  чи  злочинів,  загрозу здоров'ю населення або правам і свободам інших людей. Цей перелік є вичерпним й інших підстав для обмеження права на мирні зібрання законом не передбачено.

З 11 серпня 2011 року, коли розпочалася акція "Ні політичним репресіям", серед організаторів якої є Сумська ОО НРУ, правоохоронними органами не зафіксовано жодного випадку порушення громадського порядку з боку учасників наметового містечка. Не зафіксовано жодних закликів до заворушень чи вчинення інших злочинів. Учасники наметового містечка забезпечують належний санітарно-гігієнічний стан території, - підкреслив Едуард Москаленко

Суд врахував аргументи представника НРУ, а також той факт, що міська влада не заявила невідкладно свій протест проти акцій опозиції і відхилив позовну заяву виконкому міської ради.  

Нагадаємо, що рішенням суду 24 серпня заборонені акції опозиції в Одесі, Рівному, Харкові, Севастополі та інших містах.

Завтра, 24 серпня о 9.00 відбудеться покладанння квітів до пам'ятника Т. Шевченку в Сумах за участі Народного Руху України та інших опозиційних сил.


Категорія: Новини Народного Руху України | Переглядів: 693 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]