21:55
Справжні Герої не вмирають...
У час німецької окупації директор місцевої приватної гімназії Семен Семенович Сапун керував Сумською організацією ОУН. Діяла вона під прикриттям «Просвіти». До війни Семен Сапун був учителем фізики четвертої сумської школи. 1938 року за членство у Спілці визволення України його репресували. Ті, хто знав учителя, пригадують, що людиною він був надзвичайно чесною і порядною. З початком німецької окупації Семену Семеновичу вдається організувати «Просвіту». Під її опікою почали діяти школа перекладачів, українська гімназія, школа художньої вишивки. Саме в школі перекладачів, що розташовувалася в будинку на Червоній (тоді Українській) площі, відбувалася підготовка підпільників ОУН. 20 лютого 1943 року підпільників розстріляли фашисти.
В сумну 67-му річницю з дня загибелі сумські рухівці вшанували пам`ять полеглих від рук нацистських окупантів членів сумської ОУН на чолі з Семеном Сапуном. Виступаючі на мітингу голова СОО Молодого Народного Руху Андрій Рибалко, голова СМО НРУ Віктор Азаренков, члени НРУ Микола Карпенко, Олег Колєсніков та інші наголошували, що, незважаючи на бруд, який лунає з уст російських та проросійських шовіністів на адресу вояків ОУН УПА, котрі сотнями тисяч повстали на захист рідної землі, для нас вони були є і будуть справжніми Героями України. Для них був один образ - Україна. Для них була одна партія - Українська. Для них був один спосіб життя - Свобода. Вони жили з гаслом «Здобудеш Українську Державу, або згинеш у боротьбі за неї!».
Вони згинули, але здобули Свободу. І сьогодні , коли є загроза втрати національних цінностей, які здобувалися впродовж 20-ти років, коли нам уже сьогодні вказують, яких героїв Україна повинна мати, якою мовою ми повинні розмовляти - ми заявляємо: не дозволимо знущатися над Україною, не дозволимо знущатися над української мовою, над справжніми Українськими Героями. Для нас, рухівців, справжніми Українськими Героями є ті, хто виборював незалежність України, хто зараз відстоює її національні інтереси та цінності. Такий був лейтмотив усіх виступів сумських рухівців, котрі хвилиною мовчання вшанували загиблих націоналістів та поклали квіти до меморіальної дошки.

Переглядів: 693 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]