18:39
Сергій Бутенко: Рух оздоровлюється

Про особливості функціонування Народного Руху на Сумщині, демократичні засади партії, намагання певних осіб зруйнувати Рух, неможливість співпраці з «Нашою Україною» розповів в інтерв’ю львівському агентству «МЕДІАСТАР» Сергій БУТЕНКО, голова Сумської обласної організації Народного Руху України.

- Власними очима я побачив на Львівщині відродження  тут Народного Руху. Та інформація, яку розповсюджував колишній керівник Львівської крайової організації НРУ Ярослав КЕНДЗЬОР про саморозпуск, перехід організації до лав іншої партії і взагалі про моральний занепад в лавах партії була спростована ходом і рішеннями виборчої конференції. Я побачив потужну монолітну команду, оновлену молоддю. І є всі сподівання, що енергетика, стремління до єдності, які продемонстрували рухівці, оздоровлять ситуацію не лише в львівській рухівській організації, а й в усьому НРУ. Переконаний, що ЛКО НРУ вже перегорнула ту «сіру» сторінку свого існування і почне новий відлік у своєму розвитку і відвоює на Львівщині ті позиції, які займала ще у дев’яностих роках. Перспективи в ЛКО НРУ, безумовно, є.

Я б хотів спростувати деякі речі, про які неодноразово говорив Ярослав Кендзьор, який декілька років був куратором Сумської обласної організації НРУ. У мене склалося таке враження про цю людину як про дволикого Януса: відвідуючи нашу організацію – він давав їй позитивну оцінку, а приїздивши до Львова – говорив місцевим партійцям, що сумської організації начебто не існує. Виступаючи в ЗМІ, він  використовував ім'я Сумської ОО НРУ у своїх підкилимних інтригах, які були спрямовані на розкол Руху. Сумські рухівці були шоковані повідомленням в газеті "Україна молода" про нібито намір саморозпуску організації. Кендзьор у своїх заявах акцентував на тому, що Сумську обласну організацію НРУ спіткає доля харківської чи полтавської. Це відбувалося тоді, коли голови виходили одноосібно з НРУ і привселюдно робили заяви для ЗМІ, що вся обласна організація вийшла разом з ним зі складу партії. Рішення керівників було одноосібним і не спиралося на загальну думку повного складу обласного осередку. Це показовий приклад, коли, фактично, руйнується партія. Навпаки ж, за останні півроку сумська організація не тільки зросла кількісно, а й якісно.  

У Сумській області в Русі ситуація була протилежна. Ані крайова рада, ні крайовий провід НРУ не приймали подібних рішень. Натомість ми прийняли рішення про підтримку і довіру голові НРУ Борису ТАРАСЮКУ і з цим зверненням неодноразово виступали й на Центральному Проводі.

Звітно-виборча конференція ЛКО НРУ показала, що багато тих рухівців, які підтримували Кендзьора, визнали, що помилялися і висловили свою підтримку новообраному голові Андрію КОРНАТУ і довела, що Рух сьогодні загартований щит, який увібрав у себе всю державотворчу енергію протягом двадцяти років його становлення та існування.

- Який стан справ сьогодні у Сумській обласній організації НРУ?

- Я вже другий термін очолюю обласну організацію. Порівняно з іншими мегапартіями та політичними наша організація не надто багаточисельна. Проте у Русі зібралися люди, які готові відстоювати українські цінності на теренах Сумщини, бо у нас не проста ситуація: ми зрусифікована прикордонна область, яка в дев'яностих роках входила до, так званого, "червоного поясу", була плацдармом антиукраїнських сил. І лише в останні п'ять років  розпочався процес національного відродження. Безперечно, в цьому заслуга і Народного Руху України, як найвпливовішої націонал-демократичної сили в області.

- Попереду нас очікують місцеві вибори. На який відсоток ви розраховуєте при потраплянні до місцевих рад всіх рівнів? Які політичні сили ви бачите своїми союзниками?

- Прикро констатувати, що на Сумщині, як і всій Україні в національно-демократичних силах сьогодні панує певний розбрат, бракує згуртованості. Шкода, але сьогодні Рух мало представлений в місцевих радах. Тут неабияка "заслуга"  колишніх наших союзників з "Нашої України". З моменту створення цієї партії вона демонструвала зверхність, неповагу до рухівців та інших партнерів по блоку. На виборах 2006 року вони, переоцінивши свої можливості, відмежувалися від Руху та інших націонал-демократичних сил. Рух пішов на місцеві вибори самостійно, отримавши невелику кількість мандатів. Не набрала очікуваного результату і "Наша Україна". На виборах 2010 року ця політична сила збанкрутувала і в другому турі деякі її місцеві лідери підтримували…Януковича.Тому, на мій погляд, позиція «Нашої України» антидержавницька і зрадницька. Відтак, на співпраці з «Нашою Україною» я ставлю крапку.

Серед наших потенційних союзників – Українська Народна Партія. Але вона сьогодні на Сумщині теж переживає внутрішню кризу і не демонструє активності.

Не вдається налагодити співпрацю з ВО «Свобода». Хоча, певні кроки назустріч з боку Руху були зроблені неодноразово. Але амбітність голови місцевого осередку не дозволяє нам знайти спільну мову. У деяких районах Сумської області доходило навіть до того, що виникали конфліктні ситуації з ВО «Свобода». Зокрема, коли голова Сумської обласної організації ВО «Свобода» розбудовував партійну структуру та їздив по районах Сумщини, то зверталися до рухівців та переконували, щоб очолити їх структуру. Хоча, прикладів переходу з Руху до ВО «Свобода» не зафіксовано. Проте, такі неконструктивні дії не сприяли побудові нормальної співпраці нашого об’єднання та «свободівців» на подальші вибори. 

Сьогодні лише обговорюється формат участі СОО НРУ  у місцевих виборах. Але ми докладемо максимум зусиль, аби до місцевих рад було обрано як найбільше рухівців, які будуть відстоювати українські національні цінності.

Переглядів: 700 | Додав: nrusumy | Теги: Рух, місцеві вибори, Сергій Бутенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]