19:17
Опозиція готова захищати результати виборів

27 жовтня в Сумському обласному прес-клубі Алли Федорини відбулась прес-конференція на тему "Ризики, які чекають на Україну 31 жовтня". Представити своє бачення можливих варіантів розвитку подій в день голосування, в кульмінаційний момент виборчої кампанії, були запрошені представники 4-х політичних сил: Народний Рух України, За Україну, Фронт Змін та Сильна Україна.

Нагадаємо, протягом жовтня в обласному прес-центрі відбувались дебати між політичними силами, які задекларували своє бажання брати участь у гонці за депутатські місця в обласній раді. Пари дебатуючих партій визначали переможця голосуванням присутніх журналістів. Народний Рух України, перемігши на "дуелі" Соціалістичну партію, мав вийти в умовно названий "півфінал" з однією з вищеперерахованих політичних сил. Однак "сітку" (використовуючи спортивну термінологію) довелось змінювати. Як пояснив ведучий прес-конференції, переформатування відбулось у зв’язку із інформаційною загруженістю та браком часу як у прес-клубу, так і у самих партій, що наближаються до виборчого фінішу.

Проте навіть таке переформатування не дало змогу Дмитру Сіденку від Сильної України відкласти свої виборчі справи. Тому запрошеним силам, як говорять, довелось думати на трьох. Фронт Змін представляв Георгій Сахнюк, За Україну – Віктор Бобиренко, Народний Рух України – Сергій Бутенко.

«Фальсифікації виборів почалися ще прийняттям закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної…». Він заклав міцний фундамент для фаьшування»,– висловив своє бачення основної передумови можливих фальсифікацій  голова Сумської обласної організації Народного Руху України Сергій Бутенко. На його думку провладна партія таким чином забезпечила собі юридичне підгрунтя для «нечесної гри».

Основним лейтмотивом виступів представників політичних сил була теза про застосування Партією регіонів тиску на голів сіл та селищ, працівників бюджетних установ, підприємців, лідерів політичних сил та громадських організацій. Сергій Бутенко навів кричущий, за його словами, приклад втручання влади в перебіг виборчого процесу – це проведення виїздних зустрічей з головами сіл та селищ очільника Недригайлівської районної державної адміністрації Коренєва в робочий час. «В приміщенні сільської ради голова РДА Коренєв проводить збори Партії регіонів, а на виході роздає партквитки», – резюмував Сергій Бутенко.

Згадували місцеві політики і добре відомі, перевірені не одними виборами механізми фальсифікацій під час і після голосування – вкидання одночасно декількох бюлетенів, підміна пакетів з бюлетенями під час їх транспортування, прийняття незаконних, але вигідних провладним партіям рішень голосуванням, так званої, «дільничної більшості», яка, за їх словами, утворилась внаслідок непропорційності представництва у виборчих комісіях та дільницях, а також через те, що три основні посади – голови, заступника та секретаря (а їх голосів достатньо для прийняття будь-якого рішення)   – дістались представникам провладним партій.

Відповідаючи на запитання журналістів, представники партій зазначили на тому, що ними буде вестись паралельний підрахунок голосів, при цьому особлива увага буде приділена «потенційно проблемним дільницям», де можуть очікуватись значні фаьсифікації.

За словами голови обласної організації Народного Руху України Сергія Бутенка, основні захисні ресурси будуть сконцентровані на тих округах, де висунуті кандидати по одномандатним мажоритарним спискам.

Наприкінці прес-конференції представники політичних сил заявили свою готовність співпрацювати задля запобігання фальсифікаціям з боку партії влади.    

Переглядів: 656 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]