16:31
Андрiй Рибалко: новий КПК може стати iнструментом для контролю i переслiдування полiтичних та громадських активiстiв

Потреба міняти старий Кримінально-процесуальний кодекс назріла давно. За цим архаїчним кодексом судили ще шестидесятників. За ним в 1976 році судили навіть нинішнього Президента України Віктора Януковича

Новий Кримінальний процесуальний кодекс містить багато прогресивних норм: домашній арешт, застосування електронних засобів для контролю за місцем перебування підозрюваного, суд присяжних.

Але змінювати треба не тільки кодекси, а й свідомість слідчих, прокурорів, суддів. Вже зараз правозахисники відзначають, що присяжними стали особи, наближені до місцевої влади. Так само домашній арешт як вид запобіжного заходу з легкістю може перетворитися на засіб полегшення відповідальності багатіїв та чиновників.

Новий кодекс узаконив відслідковуваня місце знаходження мобільного телефону, якщо це допоможе встановити обставини, які мають значення для кримінального провадження. Також кодекс закріплює можливість втручання в приватне спілкування в соціальних мережах та за допомогою електронної пошти.

Таким чином існує реальна загроза, що з укріпленням авторитарного режиму новий КПК стане інструментом для контролю і переслідуванням громадських і політичних активістів.

Голова Сумської ОО ВГО "Молодий Народний Рух" Андрій Рибалко

Категорія: Новини Народного Руху України | Переглядів: 695 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]