22:43
Микола Данько - суспiльне сумлiння в часи утискiв

24 травня 2012 року в Сумах біля меморіальної дошки на будинку по вул. Малиновського, де мешкав видатний журналіст, письменник  Миколі Даньку, відбулося пам’ятне віче з нагоди його 86-ліття.

Про Миколу Данька понині, а це вже кільканадцять років після його відходу в інші світи, сумські літератори відгукуються як про своє суспільне сумління у нелегкі години відлиг і заморозків, незначних послаблень і ще більших утисків слова.

Цього дня зібралися як друзі та знайомі Миколи Данька, так і значно молодші поціновувачі його творчості. Віктор Казбан, Володимир Садівничий, Микола Тисячник, інші громадські діячі нагадували, що Микола Данько був своєрідним  національним осердям   для тогочасної сумської інтелігенції, людиною, яка не тільки багато читала,  знала, а й у  повсякденні  слугувала прикладом того,  як треба насправді, а не декларативно любити свій край, свою мову, свої звичаї і традиції, своїх земляків. 

Участь в заході взяли голова Сумської ОО НРУ Сергій Бутенко та голова Сумської ОО Молодого Народного Руху Андрій Рибалко. 

"Микола Данько – символ людини, що не зламалася під тиском системи. Більше того, жорна системи зламалася, бо не змогли перемолоти таких особистостей як Микола Данько. Сьогодні ніхто вже не згадає тих прислужників, які цькували поета за життя, а його світла пам'ять завжди надихатиме серця, сповнені любов'ю до України", - наголосив Сергій Бутенко.

Довідка:

Микола ДАНЬКО. Народився 24 травня 1926 року в селі Славгород Краснопільського району на Сумщині. Учасник Великої Вітчизняної війни, нагороджений медалями  «За взяття Будапешта», «За взяття Відня». Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені І. Франка. Працював у редакціях газет і журналів Львова, Києва, Сум. Автор збірок «Зоряне вікно» (1965), «Червоне соло» (1967), «Й сонця прихилив би!..» (1991).  Наприкінці 60-х років минулого століття був звинувачений у буржуазному націоналізмі. На прожиття заробляв  різноробочим, сторожем. Помер від тяжкої хвороби 14 лютого 1993 року. Похований на Баранівському цвинтарі в Сумах.


Категорія: Новини Народного Руху України | Переглядів: 785 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
  1. There's a terrific aumnot of knowledge in this article!

  1. Велика подяка організаторам цього заходу, а також велика шана тим, хто зберіг пам'ять про нашого земляка, Великого Українця, видатного поета Миколу Данька. Подяка від молодого (чи не зовсім молодого) покоління українців, які продовжуть той шлях боротьби за Українську Державу, що вели до нас представники старшого покоління, у тому числі й славної памяті Микола Данько.

    * * *
    Не спи, моя рідна земля!
    прокинься, моя Україно!
    Відкрий свої очі у світлі далеких зірок.
    Це дивляться з темних небес
    загиблі поети й герої -
    всі ті, хто так вірив у світле майбутнє твоє.
    гурт "Мандри"

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]