13:20
Лідер електоральних симпатій в Сумах – Юлія Тимошенко: соцопитування
Якби вибори відбулися в Сумах 13 грудня, то в першому турі впевнено перемогла б Юлія Тимошенко - за неї проголосували б 29% сумчан, а в другому турі — 42,5%.

Віктор Янукович отримав би – 13%, третє місце зайняв би Сергій Тигіпко – 11%, четверте – Арсеній Яценюк (8,5%); Володимир Литвин, Віктор Ющенко та Анатолій Гриценко, - отримали б, відповідно – 5,3%, 3,0%, 2,5%. Такі результати соціологічного опитування, яке було проведене 10-12 грудня 2009 р. в місті Суми одним з провідних українських соціологічних центрів – ЦСПД «Соціовимір» та оприлюднені дані 16 грудня в МІА «Схід.net» (Було опитано 600 респондентів, максимально допустима статистична похибка – 3%). (відео)

Якщо до другого туру президентських виборів вийдуть Юлія Тимошенко і Віктор Янукович, - то як свідчить опитування в місті Суми за Юлію Тимошенко проголосувало б 42,5% виборців, а за Віктора Януковича– 18,5%. Поки що не визначилися, за кого будуть голосувати у другому турі 9,5% опитаних, а частка тих, хто сьогодні не підтримує жодного кандидата на посаду Президента, складає 29,5%.

Учасники прес-конференції - керівник регіонального відділення Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Адріана КОСТЕНКО та Ніна СВІТАЙЛО, науковий керівник лабораторії «Центр соціально-гуманітарних аспектів регіонального розвитку» Сумського державного університету відзначили, насамперед, високий рівень політизації виборців в місті Суми, як і Сумщини в цілому. Зокрема точно збираються голосувати майже 71% , більше 2/3 сумчан, а не збираються голосувати лише 12,3%.

Сигналом для спостерігачів і громадськості, які зацікавлені в чесних виборах, є те, що майже 50% сумчан переконані, що політичний союз Віктор Ющенка зі своїм колишнім політичним опонентом Віктором Януковичем може призвести до фальсифікації результатів виборів в Сумській області. При цьому 40,4% сумчан оцінюють цей союз, як зраду чинним Президентом свої виборців, а кожен п’ятий опитаний вважає це спробою Віктора Ющенка ухилитися від відповідальності за помилки і зловживання на посаді Президента України.

Прикметно, як зазначили учасники прес-конференції, значна частина сумчан різко негативно характеризує основного опонента Юлії Тимошенко - Віктора Януковича. Так майже половина сумчан оцінили позитивно, або швидше позитивно, резонансну акцію протесту проти відвідин Віктором Януковичем ВАТ «СМНВО ім. Фрунзе», яка сталася 25 листопада 2009 р.

Щодо ситуації, яка склалася у ВАТ «Сумихімпром», то 23,4% опитаних вважають це рейдерською атакою на єдине у країні державне підприємство з виробництва фосфорних мінеральних добрив з метою його приватизації зацікавленими особами, близькими до Партії Регіонів; 16,1% оцінюють це як спробу скомпрометувати дії нинішнього уряду Юлії Тимошенко в економічній сфері; 15,6% опитаних оцінюють це як непрофесійну діяльность нинішнього керівництва ВАТ «Сумихімпром»; 9,8% кваліфікують цю ситуацію, як підготовку до масового скорочення працівників підприємства; а 6,0% - як намагання керівництва підприємства випросити у держави додаткові пільги з оподаткування, ціноутворення, постачання сировини й енергоресурсів.


Переглядів: 706 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]