11:15
Контрактної армії в Україні не буде ще 14 років

Українські військові вчергове заявили про неможливість переходу на систему контрактної військової служби у найближчі роки. Міністр оборони Михайло Єжель сказав, що перехід на контракту службу в армії цього року, як планувалося раніше, неможливий. А, за словами начальника Генерального штабу, тепер процес планують завершити 2025 року.

"Ситуація склалась так, що ми дійсно не можемо, як заявляли деякі політики, через три місяця перейти на контрактну армію", - сказав міністр оборони Єжель, назвавши головними перешкодами переходу на контрактну службу недостатнє фінансування та падіння престижу військової служби.

Більш точну дату переходу на контрактне комплектування війська оголосив начальник Генерального штабу – головнокомандувач збройних сил генерал-полковник Григорій Педченко.

Він сказав, що з урахуванням фінансово-економічних можливостей держави, планується перейти на повне комплектування контрактниками у 2025 році. Генерал сказав, що стратегічна лінія щодо професіоналізації вже розроблена.

Для заповнення підрозділів Україна зараз що півроку викликає на службу близько 25 тисяч юнаків призовного віку.

Скасувати призов. А далі?

Реформи в армії в Україні постійно буксують. Одна з причин – недостатнє фінансування. З підрозділів вже впродовж років періодично надходять повідомлення про заборгованість за комунальні послуги, а деякі з програм щодо створення нових озброєнь так і не вийшли за рамки паперових проектів.

парад

Коштів на паради не жалкують попри погане фінансування реформ

Контрактна армія мала б наблизити Україну до стандартів деяких розвинених країн і привабити до служби справді тих, хто здатний професійно займатися військової справою.

У своїй передвиборчій програмі Віктор Янукович заявив, що проведе військову реформу і забезпечить перехід на контрактну армію з 2011 року.

Також тоді ще прем’єр міністр України і його головна суперниця на виборах Юлія Тимошенко заявляла, що одразу після перемоги скасує призов до збройних сил. Ще раніше між лідерами НУНС і БЮТ було парафовано угоду, якою передбачалась відмова від призову з 1 січня 2008 року.

Військові експерти відзначали декларативний характер таких заяв політиків, оскільки фінансування потреб армії з року в рік так і залишалась недостатнім, а зарплатня солдата контрактника коливалась в межах однієї тисячі гривень. Це призводило того, що бажаючими служити були як правило вихідці з сільської місцевості, де важко знайти роботу.

На голодний шлунок

михайло єжель

Міністр оборони Михайло Єжель демонструє, що в армії є що їсти

Ще одним свідченням відходу української армії на старі позиції, стали наслідки конфлікту між міністерством оборони та компанією "Івала", що забезпечувала харчування військовослужбовців в декількох областях України.

Конфлікт спалахнув з особливою силою з моменту припинення харчування майже 14 тисяч військовослужбовців. Представники компанії звернулись до генеральної прокуратури, вказавши в скарзі суму заборгованостей міністерства – 85 мільйонів гривень. Генеральна прокуратура надіслала припис міністерству оборони з вимогою налагодити безперервне харчування військовослужбовців.

Тому що не може військова частина бути прив’язана до "котла”. "Котел” завжди йшов за військовою частиною.

Михайло Єжель, міністр оборони України

Міністр оборони Михайло Єжель скритикував систему забезпечення харчування комерційними фірмами і оголосив про те, що в армії знову з'являться військові пекарі, кухарі і коки.

"Тому що не може військова частина бути прив’язана до "котла". "Котел" завжди йшов за військовою частиною", - сказав міністр, висловивши таким чином сумнів, що комерційні фірми зможуть забезпечувати солдатів в польових умовах.

Оглядачі вважають, що це фактично означає повернення до радянської системи харчування у солдатських їдальнях, коли самі ж солдати виконували там найчорнішу роботу. Хоча сам міністр оборони стверджує, що ці обов"язки будуть виконувати так звані "вільнонаймані" працівники.

Оглядачі також зазначають, що для підрозділів країн НАТО, які беруть участь в бойових операціях в Афганістані, а раніше на Балканах, харчування забезпечують компанії, які виграли тендер на тилове забезпечення.

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/ukraine/2011/02/110212_ukrainian_army_as.shtml

Переглядів: 606 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]