16:26
Як фальсифікують вибори

Найпопулярніші схеми фальсифікацій на президентських виборах-2004 і найбільш ймовірні схеми, які можуть застосовуватися на виборах-2010.

Схема «Карусель»


Учасники фальсифікації отримують від членів виборчих комісій або ЦВК кілька (або й кілька десятків чи кілька сотень) відкріпних талонів кожен. Група фальсифікаторів сідає в автобус, який їздить від однієї виборчої дільниці до іншої, де кожен учасник голосує за черговим відкріпним талоном.
Імовірність використання «каруселей» на виборах-2010 року нульова, оскільки голосування за відкріпними талонами заборонено.

Схема «Мертві душі»


Основа багатьох інших схем. Члени виборчої комісії, які беруть участь у фальсифікації, вносять до виборчих списків померлих, студентів та військовослужбовців, котрі голосують за місцем навчання чи служби, і взагалі неіснуючих виборців. Під час або після голосування фальсифікатори отримують бюлетені за «мертві душі», ставлять «пташечки» навпроти прізвища потрібного кандидата та вкидають ці бюлетені до виборчих урн.

Імовірність використання «мертвих душ» на виборах-2010дуже висока, оскільки виборці скаржаться на велику кількість помилок у виборчих списках. Можна прогнозувати, що всі «мертві душі» перейдуть зі тарих виборчих списків до виборчих списків-2010.

Схема «Хустинка»


Член виборчої дільниці за домовленістю з фальсифікаторами використовує певний аксесуар, наприклад, із його нагрудної кишені стирчить носова хустинка (звідки й назва схеми). Після 18-ої години, коли голосування вже завершується, до дільниці заходять учасники фальсифікації з будь-якими паспортами, розписуються у виборчих списках за «мертві душі» або тих громадян, які не прийшли на вибори, й отримують від «міченого» члена комісії бюлетені.

Імовірність використання схеми «хустинка» на виборах-2010 дуже висока, оскільки й цього разу у виборчих списках буде чимало «мертвих душ».

Схема «Профіцит»


На виборчу дільницю, голова якої співпрацює з фальсифікаторами, завозять більше бюлетенів, ніж є виборців у списках. Після закриття дільниці в усіх зайвих бюлетенях проставляють «пташечки» навпроти прізвища потрібного кандидата. Фальсифіковані бюлетені вкидають до решти. Таким чином забезпечували явку понад 100%, яку фіксували в деяких регіонах на минулих виборах.
Використання схеми «профіцит» на виборах-2010 є можливим, попри те, що бюлетені мають високий ступінь захисту від підробок, а для здійснення фальсифікацій за такою схемою у ній має бути задіяне керівництво Центральної виборчої комісії. На цих виборах чимало виборчих комісій будуть заангажованими під конкретного кандидата.


Схема «Домашня»


Члени виборчої комісії вирушають додому до тих виборців, які не можуть самі дістатися до дільниць, і вимагають від виборців, слабких і немічних, голосувати на їхніх очах за потрібного кандидата. Часто вони навіть не доходять до квартир виборців, а заповнюють їхні бюлетені за найближчим рогом. У такий спосіб часто заповнювали бюлетені «мертвих душ».
Імовірність використання схеми «домашня» є дуже високою. Особи, які голосують вдома, не повинні мати довідку про стан здоров’я або пенсійне посвідчення. Зазвичай кількість таких виборців в Україні становить 3-5%.


Схема «Обмін»


Біля виборчої дільниці зупиняється автівка, пасажири якої пропонують виборцям в обмін на чисті бюлетені – 100 грн і бюлетені з уже проставленими галочками.
Використання схеми «обмін» на виборах-2010 можливе проте ускладнюється тим, що підробити бюлетені важко, а «зайві» можна отримати лише через керівництво ЦВК.


Схема «Протокол»


На виборах-2004 у деяких територіальних виборчих комісіях замість протоколів, привезених із дільничних комісій, складали нові, з «правильними» результатами голосування. Підписи членів дільничних виборчих комісій у таких випадках просто підробляли.
Використання схеми «протокол» на цих виборах можливе. Є інформація про спроби підкупу всіх членів окружних і дільничних виборчих комісій у деяких регіонах на користь одного з кандидатів.

Переглядів: 667 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]