20:55
Голова НРУ Борис Тарасюк вимагає зупинити втручання місцевої влади Недригайлівщини у виборчий процес

Депутатське звернення

щодо перевірки фактів порушення Конституції України та законів України виконавчою владою Недригайлівського району Сумської області шляхом підготовки до втручання у виборчий процес на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів


Шановний Олександре Івановичу,

 Звертаюся до Вас у зв’язку з інформацією, отриманою мною від мешканців Недригайлівського району Сумської області, щодо загрозливої ситуації, яка склалася в районі напередодні проведення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня ц.р.

27 серпня ц.р. керівниками місцевих організацій політичних партій та громадських організацій району було прийнято спільне звернення до виборців, в якому наголошується на фактах відновлення практики втручання органів виконавчої влади у виборчий процес.

У вищезазначеному зверненні (додається), наголошується на наступних фактах, які можуть свідчити про підготовку місцевої виконавчої влади до перешкоджання здійсненню виборцями району своїх виборчих прав на місцевих виборах:

        проведення анкетування державних службовців, працівників відділів Недригайлівської райдержадміністрації та директорів шкіл з приводу належності їх до тієї чи іншої політичної сили та щодо їх симпатій на попередніх виборах Президента України;

        проведення співбесід з керівниками підприємств, організацій та установ району, на яких наполегливо пропонується стати членом Партії регіонів в обмін на подальше перебування на посаді;

        здійснення тиску на сільських та селищних голів району з вимогою вступати до Партії регіонів та балотуватися на місцевих виборах від цієї політичної сили;

        в селі Козельне Недригайлівського району у робочий час в приміщенні сільської ради були проведені партійні збори місцевого осередку Партії регіонів за участі голови Недригайлівської районної державної адміністрації Коренева О.

Відповідно до частини другої статті 4 Закону України «Про політичні партії в Україні» органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії чи надавати їм привілеї, а також сприяти політичним партіям, якщо інше не передбачено законом, у провадженні їх діяльності.

Згідно зі статтею 4 Закону України «Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 10.07.2010 р. місцеві вибори є рівними. Рівність прав і можливостей у виборчому процесі, зокрема, забезпечується забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків передбачених цим Законом (пункт 2 частини 3 статті 4 Закону).

Статтею 6 зазначеного Закону встановлюється заборона застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному волевиявленню виборця.

 Відповідно до статті 1 Закону України «Про прокуратуру» на Генерального прокурора України та підпорядкованих йому прокурорів покладено обов’язок здійснення прокурорського нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів, в тому числі і органами виконавчої влади.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 4 зазначеного Закону діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародно-правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина.

Предметом прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів, в тому числі, є додержання законів про недоторканність особи, соціально-економічні, політичні, особисті права і свободи громадян, захист їх честі і гідності, якщо законом не передбачений інший порядок захисту цих прав (пункт 2 частини першої статті 19 Закону).

Зважаючи на вищевикладене та керуючись статтею 15 Закону України «Про статус народного депутата України» прошу Вас перевірити наведенні у зверненні факти та, за наявності підстав вжити дієвих заходів прокурорського реагування з метою забезпечення вільного волевиявлення мешканців Недригайлівського району Сумської області на місцевих виборах 31.10.2010 р. та запобігання випадків втручання виконавчої влади у виборчий процес.

 

Додаток: копія звернення лідерів політичних партій та громадських організацій районів до виборців Недригайлівського району, на 2-х арк.  

 

З повагою,

 

Народний депутат України                                                             Б.ТАРАСЮК

 

Переглядів: 713 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]