17:58
Друзі-студенти! 12 травня їдьмо до Сум – щоб згадати, як це – ПЕРЕМАГАТИ!

Студенти нерідко виступали рушійною силою в нашій історії. І якщо за точку відліку взяти бій під Крутами, то ця, з огляду на співвідносність сил, поразка таки стала першою справжньою перемогою – бо запалила тисячі й тисячі молодих сердець у наступних поколіннях борців. Тому наступні перемоги нашого студентсва вже були майже безкровними, але неймовірно значущими не лише для розбудови державності, а й для розвитку громадянського суспільства.

Власне, новітня історія України й розпочалася з низки студентських акцій протесту, піком яких стала "Студентська революція на граніті 1990 р"., значення якої ще й досі належно не оцінено ані вітчизняною наукою, ані самим суспільством.

Ще менше висвітленою та вивченою є подія, яка цілковито заперечила традиційне твердження про те, що "революція розпочинається зі столиці". Йдеться про безпрецендентну "Студентську революцію на траві 2004 р.", що відбулася у м. Суми – коли тодішня "кучмівська" влада спробувала свавільно і грубо порушити права студентів.

(Освіжити в пам'яті перебіг цих подій можна за таким посиланням: http://pravda.com.ua/news/2004/07/30/3001538/).



І тоді сумські студенти, протиставляючи жорстким репресіям влади лише чітку самоорганізацію та щиру готовність досягти мети, не надто зважаючи на численних політиків, які прагнули прилипнути до їхньої акції і принагідно попіаритися, таки ПЕРЕМОГЛИ!!! І їхня перемога покотилася хвилею по всій країні, ставши гідним поштовхом до осінньо-зимових подій того ж, 2004 р., які отримали пафосну назву Помаранчевої революції, та були так бездарно знівельовані тими ж політиками...

Але яким є український студент сьогодні? Чи здатен він гідно відповідати на виклики, які ставить перед ним поточне життя, загальна ситуація в країні? Чи готовий український студент до нової боротьби за свої права і до нових великих перемог? Саме на ці запитання спробують відповісти студентські активісти зі всієї України, які 12 травня зберуться в м. Суми, щоб саме таким – продуктивним чином відзначити 6-ту річницю "Студентської революції на траві 2004 р."

Там будуть зустрічі й спілкування "ветеранів" студентського руху з "молодняком", буде тематичний круглий стіл і прес-конференція, буде студентська каша з польових кухонь і великий концерт відомих українських гуртів, таких як "Етсетера" (м. Суми), "Контрабас" (м. Полтава) та київських гуртів "Вперше чую", "Самі свої" та легендарної і народженої саме студентським спротивом "Рутенії". Фіналом програми стане виступ ще однієї легенди української рок-музики – формації "Кому вниз". 

Тарас Возняк

Переглядів: 637 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]