18:52
Борис Тарасюк: С.Бандера є справжнім символом українського національно-визвольного руху ХХ століття
«Перш за все, хочу подякувати особисто Вам та всьому Європейському Парламенту за те, що за сучасної складної політичної ситуації в Україні Європейський Парламент у своїй резолюції від 25 лютого 2010 року підтримав євроінтеграційний курс України та вперше зазначив, що Україна, будучи європейською державою, яка сповідує принципи свободи, демократії, поваги до прав людини та основних свобод і верховенства права, у відповідності до законодавства ЄС може подати заявку на членство в Європейському Союзі.

Хочеться зазначити, що основні положення резолюції Європейського Парламенту відповідають інтересам України та позитивно сприймаються українським суспільством, особливо в частині, що стосується запровадження безвізового режиму та створення глибокої і всеохоплюючої Зони вільної торгівлі.

В той же час, не можу не звернути Вашу увагу на пункт 20 резолюції Європейського Парламенту, що стосується Указу Президента України В.Ющенка щодо присвоєння С.Бандері звання Героя України. Цілком зрозуміло, що в нашій багатовіковій та насиченій, в тому числі і трагічними сторінками, історії є багато постатей та подій, які не можуть однаково трактуватись і в Україні, і в Польщі, і в Росії. Проте, Україна є суверенною державою, що має повне право на власну історію та її самостійне, незалежне бачення, а присвоєння державних нагород, відзнак чи звань – це суверенне право Президента України.

Образ С.Бандери як «злочинця» та «зрадника», що співпрацював з нацистами, був повністю сфабрикований спецслужбами злочинного комуністичного режиму. Як можна звинувачувати С.Бандеру, який понад чотири роки свого життя (з серпня 1941 по грудень 1944) провів у нацистському концтаборі Заксенгаузен, двох братів якого вбили наглядачі у концтаборі Аушвіц. Решта членів родини С.Бандери, його батьки, сестри були фізично знищені, ув’язнені чи відправлені у заслання комуністичним режимом. Самого С.Бандеру в 1959 році було вбито агентами КГБ за наказом вищого керівництва колишнього СРСР.

Для українців Степан Бандера є не просто одним із ідеологів та теоретиків української національно-визвольної революції, він став справжнім символом українського національно-визвольного руху ХХ століття. Невипадково, за результатами голосування у всеукраїнському проекті «Великі Українці», що проходив в 2008 році, С.Бандера зайняв третє місце серед видатних державних і політичних діячів, військових, художників, учених, спортсменів, релігійних діячів в українській історії.

На думку Народного Руху України, при виробленні пункту 20 Резолюції Європейський Парламент, на жаль, керувався необ’єктивною інформацією, що, зрештою, і спричинило дане непорозуміння. Більше того, новообраний Президент України В.Янукович, який далекий від ідеалів та принципів європейської демократії може «прикритися» рішенням ЄП, щоб виправдати свій антиукраїнський крок із скасування Указу Президента України щодо С.Бандери.

Переконаний, що при формуванні своєї позиції стосовно тих чи інших питань української історії у майбутньому керівні органи ЄС враховуватимуть і українську точку зору, що ґрунтується на фактах, історичних документах та архівних даних.

У свою чергу, Народний Рух України, як найстаріша національно-демократична політична сила України та партія, що належить до родини найбільшої та найвпливовішої політичної сили Європи – Європейської Народної Партії, вважає за свій обов’язок донести позицію національно-демократичних сил України з даного питання до керівництва Європейського Парламенту.

Користуючись нагодою, дозвольте запевнити Вас у своїй високій повазі.

З глибокою повагою,

Посол Борис Тарасюк
Голова Народного Руху України»
Переглядів: 660 | Додав: nrusumy | Теги: Степан Бандера, Борис Тарасюк, Європарламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]