17:43
У ОБЛАСНІЙ ДЕРЖАВНІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ ВІДКРИТО ФОТОВИСТАВКУ ДО ДНЯ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ ТА ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
Виставка містить унікальні світлини та фотокопії документів, які до сьогодні були доступні лише обмеженому колу громадськості. На відкриття виставки завітали представники громадських організацій та політичних партій: Народного Руху України, ВО "Свобода", Української Народної Партії,
Відкрили виставку заступник голови облдержадміністрації Олег МЕДУНИЦЯ та директор обласного архіву Геннадій ІВАНУЩЕНКО. За їх словами, мета виставки – не лише відобразити роль Сумщини і сумчан у державотворчому процесі, але і зробити більш доступними фото, що відображаю важливі віхи нашої історії. Олег МЕДУНИЦЯ наголосив, що в першу чергу виставка призначена для державних службовців, "аби вони розуміли, якими зусиллями здобувалася Українська Держава, та відчували свою відповідальність за її творення". Електронна версія виставки розміщена на сайті обласного архіву.
Серед експонатів виставки - багато світлин наших визначних земляків, які виборювали Незалежність України. Це Михайло Крат – полковник Армії УНР, Дмитро Дорошенко – крайовий комісар Галичини й Буковини Тимчасового уряду, Олександр Греков – військовий міністр Директорії, головнокомандувач УГА, генерал Армії УНР. Також у фотовиставці представлені портрети генерал-хорунжих Армії УНР Гаврила Базильського, Миколи Янчевського та Василя Филоновича, уродженців Сумщини. Останній, до речі, керував обороною Сум та повіту у січні 1918 року, був ініціатором створення Карпатської Русі. До експозиції увійшли фото керівника ОУН на Кролевеччині у 1947-48 роках Іллі Кривенка і організатора УПА "Поліська Січ", уродженця Недригайлівщини Івана Литвиненка. На окрему увагу заслуговує також світлина Семена Сапуна – провідника Організації українських націоналістів на Сумщині у 1941-1942 роках, який був знищений фашистськими загарбниками.
У експозиції знайшли своє місце фотографії важливих подій – мітингу в с.Андріївка Роменського повіту восени 1917 року, української маніфестації в Сумах на Покровській площі 1917 року, відкриття пам'ятника Тарасові Шевченку 27 жовтня 1918 року у Ромнах, мітингу з вимогою Незалежності України у Сумах 1990 року. Також виставка багата на фотокопії документів. Тут представлено оголошення про жалобні заходи з нагоди перепоховання героїв бою під Крутами, наказ головного отамана військ УНР Симона Петлюри, листівки, яки поширювали боївки УПА в Роменському, Недригайлівському і Кролевецькому районах, постанова артилеристів про оголошення 1 батареї 3-го дивізіону Українською, що була надрукована 5 грудня 1917 року у газеті "Сумський вісник".
Вінцем експозиції стали фотографії кінця 80-х - початку 90-х років, коли на Сумщині за ініціативи Народного Руху України проходили перші мітниги в вимогами незалежності України, вперше в Сумах було піднято національний  синьо-жовтий прапор.
Переглядів: 763 | Додав: nrusumy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]