16:30
Борис Тарасюк: СНД – це мертвонароджена дитина

Я не бачу підстав для зміни ситуації і в самій Грузії, і у взаєминах Грузії з країнами СНД внаслідок цього формального акту виходу з організації. Рішення грузинського парламенту щодо цього було прийнято рік тому. Згідно із засадничими документами СНД, воно сьогодні тільки набуло чинності.

Я мав справу з СНД з перших днів її існування. Зі свого власного досвіду я можу сказати, що це мертвонароджена дитина. Вона немає жодної доданої вартості і не несе ніякої користі для кожної окремої країни-члена. Візьмімо ту саму Грузію. В Угоді про створення СНД записано положення про повагу до територіальної цілісності країн СНД. Де ця повага з боку Росії від 8 серпня минулого року?

СНД не стала суперницею Європейському Союзові, як це стверджували в Москві в 1991 році. Роки існування Співдружності довели її абсолютну непотрібність для країн-членів. Єдине, що СНД зробила – створила майданчик для двосторонніх переговорів під час багатосторонніх зустрічей глав держав, урядів і окремих секторальних міністрів. Але Співдружність не привела до створення дієвої структури, яка б допомагала країнам-членам вирішувати проблеми. Більше того, за роки своєї діяльності вона довела свою безперспективність. Інакше чим можна пояснити спроби Росії створити квазі-структури на заміну СНД такі як ЄврАзЕС, Митний союз, т.зв. Єдиний економічний простір? Усі ці спроби свідчили про те, що Росія, ініціатор створення СНД, сама була незадоволена існуванням цієї організації і її нерезультативністю.

За задумом, СНД була покликана пом’якшити процедуру розпаду колишнього Радянського Союзу і встановити бодай якісь правила “розлучення”. В цьому плані ця інституція виконала свою функцію. Звичайно, вона не стала тим майданчиком, на який розраховувала Росія, щоб довести зовнішньому світу, що вона є лідером всього пострадянського простору і здатна здійснювати цю лідируючу роль. Росії це не вдалося зробити. На те є багато причин, в тому числі і відірваність російської політики від реалій пострадянського часу. Москва так і не зрозуміла, що кожна країна колишнього Радянського Союзу має свої інтереси, інакше не було б окремих регіональних організацій як Центрально-Азійське економічне співробітництво, ГУАМ, Ташкентський договір.

Коли СНД перестане існувати – це питання часу. 
Переглядів: 725 | Додав: nrusumy | Теги: Борис Тарасюк, СНД | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]