12:56
20 років Охтирському РУХу

19 серпня в м. Охтирка в приміщенні районної бібліотеки відбулося засідання круглого столу на тему: "За Україну, за її волю", присвячене 20-й річниці створення Народного Руху України.

Участь в круглому столі взяв голова Сумської ОО НРУ Сергій Бутенко. У своєму виступі він розповів про історичні особливості творення Народного Руху України на Сумщині та поінформував учасників круглого столу про заходи, які відбудуться в Сумській області з нагоди 20-ї річниці створення Народного Руху України.

Круглий стіл розпочав свою роботу молитвою за Україну. Теплі слова вітань на адресу Народного Руху України пролунали з уст благочинного Охтирського району УПЦ КП о. Валерія.

Активну участь в роботі круглого столу взяли представники місцевої влади. Ірина Грибовод – начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Охтирської РДА виступила з доповіддю "Роль Народного Руху у відродженні державності". Борис Чикало – начальник відділу внутрішньої політики Охтирської міської ради поділився спогадами про події кінця 80-х – початку 90-х років, коли зароджувався Народний Рух України на Охтирщині.

Хвилюючим був виступ першого голови Охтирського осередку "Просвіта Івана Желади, який наголосив, що і "Просвіта" і Рух в ті буремні часи стояли пліч-о-пліч, отож і сьогодні треба єднати зусилля для спільної праці в ім'я України.  А один із засновників НРУ на Охтирщині - письменник, журналіст, історик Олександр Галкін лірично згадував 90-й рік, порівнюючи виникнення Народного Руху України з вітром, стихією, хвилею, які пронеслась по Україні, здуваючи і ламаючи на своєму шляху рабський комуністичний режим та несли на своїх крилах свободу.

Микола Діброва – керівник літературно-мистецького об'єднання "Живе слово", член НРУ з гордістю згадував багатотисячний велелюдний рухівський мітинг  в Охтирці, який відбувся у вересні 1990 року, місто такого зібрання не бачило ніколи.  Ця подія змінила світогляд у десятків тисяч охтирчан і  вже ніхто не сумнівався, що Україна ось-ось стане незалежною.

Атмосфера круглого столу була затишною і теплою, всі пройнялися історією Народного Руху України – потужної сили, яка виборола незалежність України.

Переглядів: 749 | Додав: nrusumy | Теги: 20 років НРУ, Народний Рух України, Охтирка, Сергій Бутенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]