10:29
За прозоре обговорення конституційної реформи
12 червня представники молодіжних громадських організацій Сумщини за "круглим столом" обговорили варіанти конституційної реформи, пропоновані Президентом та різними політичними силами України
До обговорення суспільно важливого питання активно долучилися представники молодіжних організацій "Молодий Народний Рух", "Спілка української молоді", "Батьківщина молода", "Студентське братство Сумщини, "Ліцей" та інші.
"Приємно, що до дискусії долучається не лише політична еліта, а й громадськість, зокрема молодь – ті, кому далі жити в державі, будувати її майбутнє", – зазначив начальник обласного управління у справах молоді і спорту Віктор БОБИРЕНКО.
Дискусія зосередилася навколо запропонованих змін в офіційному проекті від Президента України і так званому "тіньовому", джерела якого не підтверджені. Розмова стосувалася судової системи, реформування системи виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, Генеральної прокуратури, скасування депутатської недоторканості, доцільності впровадження двопалатного парламенту.
Учасники "круглого столу" відзначили публічність процесу конституційних змін з боку глави держави, на відміну від кулуарних намірів ПР та БЮТ, наголосили на необхідності підвищити роль громадськості під час реалізації конституційної реформи, висловили свої критичні зауваження до обох документів.
На думка голови Сумської обласної організації Молодого Народного Руху Андрія РИБАЛКА конституційні зміни повинні бути спрямованими на вдосконалення механізму державного управління, ліквідацію протиріч між гілками влади, забезпечення народовладдя, а не в інтересах певних політичних сил чи окремих осіб. "Сьгодішні політики не повинні плутати стабільність в державі зі своїм стабільним перебуванням на державних посадах ", – підкреслив рухівець.
На думку лідера Спілки української молоді "Сумщина" Олександра БОЙКА, громадськість не бере участі в обговоренні не через відсутність механізмів. Причиною цьому є брак виваженої, сформованої думки. Відповідно процес, що відбувається, сприймається більшістю як черговий перерозподіл прав і повноважень між гілками влади.
"Обидва проекти змін до Конституції мають суттєву перевагу у розділі розширення прав людини, але в той же час не знімають протиріч між гілками влади. Так за проектом Президента створюється додатковий центр впливу – Сенат, а за "тіньовим" проектом у Президента зберігаються суттєві повноваження, хоча він обирається у Верховнй Раді", – переконаний член Крайового Проводу "Молодого Народного Руху" Олег КОЛЄСНІКОВ .
Підсумував думки присутніх Віктор Бобиренко: на часі відкрите прозоре обговорення реформування основного закону України. Головний державний документ має писатися, виходячи з інтересів народу. Лише за такої умови він буде не просто написаний, а, що головне, виконуватися.
За матеріалами офіційного сайту Сумської обласної державної адміністрації
Переглядів: 729 | Додав: nrusumy | Теги: круглий стіл, Андрій Рибалко, Молодий Народний Рух | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]