09:53
Інтерв’ю Голови Народного Руху України Бориса ТАРАСЮКА щодо відставки Голови Секретаріату Президента Віктора БАЛОГИ
-Борисе Івановичу, для багатьох відставка В.Балоги стала несподіванкою Як Ви її сприйняли? Адже Ви були одним з перших, хто заявив публічно про незгоду із політикою Секретаріату Президента?

- Так, дійсно, Народний Рух України та я особисто були одними з перших, хто у листопаді 2007 року публічно завив про необхідність відставки Віктора Балоги з посади Голови Секретаріату Президента. І після півторарічних неодноразових звернень Народного Руху України Президент України нарешті видав Указ про звільнення В.Балоги з посади Глави Секретаріату Президента.

-Наскільки я пам’ятаю конфлікт почався ще у листопаді 2007 році, в чому тоді полягала його суть?

-Насправді у листопаді відбувся його публічний прояв. Назрівати він почав ще раніше, поглибився під час виборчої кампанії 2007 року. Ще до позачергових виборів до партій учасниць-блоку висувалася абсолютно неприйнятна вимога: якщо ви хочете йти в блоці на вибори, тоді ви дайте зобов´язання, що буде створена єдина партія. Після виборів посилився тиск з боку секретаріату. Зрозуміло, що такі адміністративні методи створення єдиної партії нами не були підтримані. Адже всі бачили, чим закінчилися адміністративні підходи створення єдиної партії-влади СДПУ(о) у час президентства Л.Кучми. Останньою краплею стала протидія депутатів, що сьогодні входять до групи «Єдиний Центр» утворенню Демократичної коаліції за підсумками позачергових виборів 2007 року. В.Балога вів переговори про створення «широкої» коаліції з Партією регіонів, не повідомивши політраду блоку НУ-НС, і саме він «диригував» діями «непідписантів», що привело до негативної реакції як в суспільстві, так і за кордоном, і стало початком розбрату у демократичних силах.

-І Ви звертали увагу Президента на це?

-Так, НРУ неодноразово за весь цей час звертав увагу Президента на те, що В.Балога - це людина, діяльність якої побудована на інтригах, розбраті та цинічних маніпуляціях, що завдяки його активним діям було зруйновано колись єдину команду демократичних сил, робилися постійні спроби зруйнувати Коаліцію. Президента України із блоком НУНС екс-керівник його Секретаріату, всупереч політичним рішенням, весь час штовхав у бік союзу із Партією Регіонів, тим самим перекреслюючи все, за що ми боролися у 2004 році. За його головування в Секретаріаті відбувся пантеон нагород всіх тих, які й близько не стоять поруч з національними інтересами України. Народний Рух України наводив безліч фактів, коли за сприяння Секретаріату Президента штучно розпалювались сепаратистські настрої на Закарпатті. Мова йде про проблему штучного підняття питання «русинства». Скільки було витрачено часу і зусиль, щоб це питання було знівельовано, а сепаратисти почали спілкуватися не з громадою, а з правоохоронними органами!

-Сьогодні, коли з листопада 2007 року минуло чимало часу, як Ви оцінюєте рішення Президента про прийняття відставки керівника свого Секретаріату?

-Змушений констатувати, що сьогодні це рішення Президента вже є запізнілим, оскільки за час роботи В.Балоги авторитет Глави держави методично знищувався як в середині держави, так і за її межами. Крім того, весь цей період – це час втрачених можливостей для України, оскільки Президент і Уряд працювали в режимі постійних протистоянь і взаємних звинувачень. При чому, дуже часто ініціатива цього протистояння відходила не від Президента, а шляхом незрозумілих листів до Уряду з боку керівника допоміжного органу Президента – Секретаріату, які одразу ж ставали публічними і таким чином штучно загострювалися протистояння у владі. За час роботи Балоги Секретаріат Президента був фактично перетворений на орган, що підміняє Главу держави.

-Ви зазначали, що звертали увагу В.Ющенка на дії його Секретаріату, й на те, що вважаєте їх деструктивними. Чому вони не були почуті?

-Для нас це є незрозумілим. Так само, як незрозумілим є й те, що коли ми звертали увагу Президента України, що його авторитет знищується, а Секретаріат займається невластивими йому функціями, то у відповідь чули дослівно: «Балога – це я». Більше того, наші намагання відкрити Віктору Ющенку очі на сутність діянь Балоги, вилилися у нечуваний пресинг на адресу Руху з боку Секретаріату. Рух у черговий раз намагалися розколоти, створивши штучне протистояння у партії. Цікаво, як себе зараз почувають прислужники Балоги – колишні керівники львівської та тернопільської обласних організації, котрі служили і продовжують служити знаряддям боротьби Балоги з Народним Рухом України.

-У своїй заяві про відставку В.Балога фактично переклав всю відповідальність за програші Секретаріату на самого Президента, і навіть заявив, що «Президент не має морального права йти на президентські вибори». Чи погоджуєтеся Ви із цим?

-Щодо заяви В.Балоги у ній є чимало невідповідностей. Зокрема, наприклад дивно чути звинувачення на адресу оточення Президента від людини, котра сама очолювала СП. Хто як не Голова Секретаріату є оточенням Президента? Також у заяві він зазначив, що за роки президентства В.Ющенка владу постійно струшують конфлікти, скажіть а хто як не В.Балога докладав зусиль до їх ескалації? Особливо мене здивувало звинувачення, стосовно того, що «Президент вдруге вніс кандидатуру Ю.Тимошенко на посаду Премєр-міністра, хоча міг цього не робити». Це є абсурдним, адже відповідно до Конституції України Президент вносить ту кандидатуру, яку висуває Коаліція. Тому, це звинувачення або межує із закликом до порушення Конституції, або просто є черговим свідченням некомпетентності екс-керівника СП.

-Сьогодні В.Балога заявив про те, що не має наміру брати участі у президентських виборах, чи означає це, що ЄЦ буде підтримувати когось з інших кандидатів? Кого на Вашу думку?

-Це питання треба адресувати Голові партії «Єдиний центр», адже це є виключно їх внутрішньопартійною справою, кого висувати та підтримувати на посаду Президента України. І хотілось би, щоб й представники ЄЦ так само відносилися до питання того, кого інші партії висуватимуть в президенти.

Офіційний сайт Народного Руху України

Переглядів: 793 | Додав: nrusumy | Теги: Борис Тарасюк, Народний Рух України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]