18:44
Події в Молдові налякали Кремль
Різка реакція Росії на антиурядові протести в столиці Молдові на цьому тижні свідчить про глибоко вкорінений страх, що криза може викликати масові протести на її власних вулицях, — пише газета «Молдавські Відомості» з посиланням на агенцію Рейтер. У аналітичному матеріалі «Із страху перед народною силою Росія засуджує протести в Молдові» агенція відзначає, що для московського правлячого класу події в Молдові нагадали про вуличні акції в Україні і Грузії, які потопили промосковські режими і викликали побоювання, що натовпи російської молоді одного разу можуть вийти з-під контролю Кремля.

"Московська влада боїться спонтанних масових протестів в регіонах. І з цієї причини російське телебачення показує події виключно в негативному світлі", - говорить політолог Дмитро Орєшкин . - "Кремлю вигідно показувати наслідки народних протестів, щоб виправдати, чому він повинен бути жорстким".

У коментарі наголошується, що висвітлення безладів в Молдові західною пресою було прихильнішим. Європейський союз закликав усі сторони утриматися від насильства, але в той же час вказав на право протестувальників на мирні демонстрації, передає "Правий хостинг".

Тим часом, експерти попереджають про небезпеку міжнародної ізоляції Молдови. В країні почалася масштабна кампанія "промивання мізків", компрометації учасників мирних протестів і політичної опозиції в цілому, що створює передумови для встановлення поліцейського режиму і диктатури, - мовиться в заяві 18 молдавських неурядових організацій, текст якої надійшов до редакції ІА REGNUM.

Автори документа відзначають, що акти насильства і вандалізму 7 квітня експлуатуються владою Молдови, щоб залякати опозицію і громадянське суспільство, обмежити і без того слабкі основні свободи і права громадян. Крім того, влада обмежила доступ громадян до інтернету і ЗМІ, наголошується в заяві.

Представники неурядового сектора нагадують, що 7 квітня в центрі Кишинева пройшли спонтанні мирні маніфестації, які "були використані для провокації насильницьких і злочинних актів, що обернулися руйнуванням будівель парламенту і адміністрації президента".

"Використання головою держави серйозних звинувачень на адресу деяких політичних лідерів, кваліфікація їхніх дій як путчу, державного перевороту, повалення конституційного ладу до розслідування і рішення судових інстанцій ведуть до ще більшої ескалації ситуації і поляризації суспільства. Шляхом покладання відповідальності за те, що відбулося на політичну опозицію і на Румунію створюється образ ворога, який можна використовувати для виправдання провалів влади", - повідомляється в документі.

Заяву підписали "Асоціація із зовнішньої політики Молдови", "Інститут суспільних політик", "Європейський інститут політичних знань", "Антикорупційний альянс", правозахисна асоціація "Promo-Lex", асоціація "CREDO", "Інститут соціальних ініціатив IDIS Viitorul", "Асоціація за демократію через участь ADEPT", "Центр незалежної журналістики" та інші організації.

За наявною інформацією, Москва також прийняла участь в провокації кишинівських погромів. Як вже повідомлялося раніше, в "молдавській революції" брали участь російські громадяни. У свою чергу, деякі офіційні посадові особи РФ допустили різкі вислови на адресу чинної влади Молдови.

"Справа навіть не в Румунії. Люди невдоволені, люди більше не хочуть влади комуністів в Молдові", - виступив з трибуни віце-спікер державної думи Росії, лідер ЛДПР Володимир Жиріновський. "За комуністів Молдови проголосували тільки пенсіонери. А молодь країни, бізнесмени були проти", - кінець цитати. Відзначимо, що російському віце-спікерові "здалеку" безумовно видніше - хто ким невдоволений і хто, а головне як і за кого, голосував в Молдові.

На користь "московського сліду" говорять також інші факти. МВС Молдови і МВС Росії поспішили спростувати інформацію газети "Комерсант'" про те, що Москва завезла до Кишинева крупну партію спецзасобів для придушення безладів. "МВС не має в своєму розпорядженні інформації, про яку пише преса, що в Кишиневі приземлився літак із спецзасобами, зокрема газом "Черемха", - заявила прес-секретар молдавського МВС Алла Мелека. Її російські колеги розповсюдили аналогічне повідомлення. "Ми такої інформації не маємо" в своєму розпорядженні, - повідомив "Інтерфаксові" якийсь представник прес-центру МВС РФ.

При цьому джерело агенції в керівництві "льотно-дослідницького інституту імені Громова" підтвердило, що у ніч на середу транспортний літак вилетів до столиці Молдови. "Перед вильотом відбувалося завантаження літака", - сказав співбесідник "Інтерфаксу", додавши, що йому невідомий склад вантажу, пише "Правий хостинг".

Kavkazcenter.com

Переглядів: 778 | Додав: nrusumy | Теги: молдова, протести, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
  1. Nedobutui

    Затрусились у Кремля ноги. Так, так. Але що тут дивного, москаль завжди боявся визвольних рухів. А особливо коли у нього під боком. Воля народам - воля людині!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]