17:26
Заява національно-патріотичних організацій Сумщини
Голові Сумської облдержадміністрації
Лаврику М.І.
Голові Сумської обласної ради
Шапошніку В.І.
Охтирському міському голові
Демченко І.І.

Заява

Ми, представники національно-патріотичних організацій Сумщини, стурбовані повільною динамікою розбудови української державності, а інколи й пасивністю владних структур щодо збереження і захисту українських цінностей. В той час, коли щойно зведені пам’ятники, які відтворюють історичну пам'ять українського народу, безкарно руйнуються, а інші, що символізують тоталітарне минуле, до сьогодні заполоняють міста і села незалежної України.
Так, 7 квітня 2009 року невідомими вандалами було зруйновано пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років та хрест на місці відновлення церковного комплексу Свято-Успенської церкви в м. Охтирка.
Обидва пам’ятні знаки були встановлені місцевою громадою УПЦ Київського Патріархату. Зауважимо, що до їх встановлення жодним чином не долучалась влада м. Охтирка, яка до цих пір не спромоглася встановити повноцінний меморіал жертвам Голодомору в місті.
Один з цих монументів був встановлений на знак вшанування пам'яті невинно убієнних у часи злочинного комуністичного режиму, інший – символізував відродження української духовності.
Вищезазначене дозволяє зробити висновок, що даний акт вандалізму був свідомо вчинений антидержавними українськими силами і направлений проти політики відродження української державності, історії та культури.
Зазначимо, що ці пам’ятні знаки були встановлені біля центральної площі м. Охтирка, де й досі стоїть пам’ятник Леніну, а одна з центральних вулиць носить його ім'я .
Населені пункти Сумщини досі містять топонімічні назви вулиць, площ, парків та скверів, а також пам’ятники та пам’ятні знаки, що пов’язані з подіями та діячами комуністичного режиму.
Демонтаж пам’ятників Леніну, інших діячів комуністичної доби в області майже не проводиться. На жаль, органи місцевого самоврядування недостатньо активні у цьому напрямку, і питання утвердження української державності лишається поза увагою.
Переконані, у разі пасивності влади у питаннях ліквідації символів радянської доби, громада навряд чи буде стояти осторонь.
Закликаємо органи влади всіх рівнів відреагувати на злочинні дії вандалів, зробити конкретні рішучі кроки щодо ліквідації знаків комуністичного тоталітаризму в Сумській області.
Звертаємося до національно-патріотичних сил області, депутатів місцевих рад, громадськості негайно розпочати боротьбу з цинічними випадками паплюження національної пам'яті та духовності Українського народу!

Голова Сумської обласної організації Народного Руху України Сергій Бутенко
Голова Сумської обласної організації УДБТ "Меморіал" ім. В. Стуса Катерина Білолюбська
Голова Сумської обласної організації ВУТ "Просвіта" Олексій Шевченко
Голова Конгресу української інтелігенції Сумщини Віктор Казбан
Голова Сумської обласної організації ВГО "Молодий Народний Рух" Андрій Рибалко
Голова Сумської обласної організації Суспільної служби України Катерина Приходько
Голова Сумського обласного товариства політв'язнів і репресованих Марія Ярова

Переглядів: 833 | Додав: Петрович | Теги: Заява | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]