23:55
91% українців добре ставиться до РФ, а 62% росіян - погано до України. Обидва показники зростають
Переважна більшість українців добре ставляться до Росії, велика ж частина росіян настроєні до України негативно. Про це свідчать дані соцопитувань, проведених Київським міжнародним інститутом соціології в Україні і "Левада-центром" в Росії, повідомляє сьогодні "Інтерфакс-Україна" з посиланням на КМІС.
Порівняльний аналіз даних опитувань показують, що ставлення до Росії в Україні набагато краще, ніж до України в Росії. Понад 90% українців позитивно настроєні до Росії, причому за рік це ставлення навіть дещо покращилося (з 88% до 91%), невелика кількість тих, хто негативно ставиться до Росії у 2008 році (7%) зменшилося до 5%.
Ситуація в Росії повністю протилежна: там позитивне ставлення до України зменшилося з 55% у 2008 році до 29% у 2009, а негативне зросло практично удвічі - з 33% до 62%.
Таким чином, зараз погано ставляться до Росії в Україні 5% опитаних, а в Росії до України - 62%.
Тим часом, і в Україні, і в Росії більшість бажають дружніх відносин між країнами, як незалежними державами. В Україні частка тих, хто вибрав цей варіант відповіді, майже не змінилася з минулого року (68%), в Росії частка прихильників цієї точки зору зменшилася на 6% (з 57% у 2008 році до 51% у 2009).
В Росії стала ще меншою не дуже велика частина охочих об'єднання з Україною в одну державу (з 19% у 2008 році до 12% у 2009). В Україні навпаки кількість охочих об'єднання зросла (з 20% до 23%).
Водночас переважна більшість населення обох країн - 75% українців і 80% росіян - зараз хочуть, щоб Україна і Росія залишалися незалежними державами.
КМІС проводив соцопитування з 6 по 15 лютого 2009 року. У ньому брали участь 2038 респондентів зі всіх регіонів України. Похибка вибірки не перевищує 2-3,3%
"Левада-Центр" проводив дослідження 23-26 січня 2009 року. Було опитано 1600 громадян у 127 населених пунктах Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.
Примітно, що різко погіршало ставлення росіян до сусідської країни після газового конфлікту, який виник між Україною та РФ.
Втім, це не єдине, що могло зіпсувати ситуацію між країнами. Останнім часом Україна і Росія з'ясовують свої відносини щодо Чорноморского флоту, при цьому РФ явно негативно сприймає натівські прагнення України.
Крім того, нещодавно пролунав скандал, пов'язаний з послом РФ в Україні. Втім, галас навколо висловів Віктора Черномирдіна не вплинув на результати опитування, оскільки розгорівся трохи пізніше.
Переглядів: 800 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
  1. DeZdemon

    А в більшості з них поваги до нас не було зроди... лиш би пшеницю та сало їм давали, подешевше. Імперія... angry

  1. Жульєн

    Не дуже повага від них відчувається....

  1. Kucherman

    Що поробиш - "москалі"...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]