22:52
Величне слово Тараса лунає на весь світ
В Сумському обласному краєзнавчому музеї відбулась фінальна частина відбіркового конкурсу читців, присвяченого пам’яті Кобзаря. «Шевченківські читання» для нашої області традиційні і проводяться уже більше двадцяти років. Цьогоріч до обласного центру приїхали два десятки учасників-переможців попередніх етапів з різних районів області.

Переможців професійне журі визначало у двох номінаціях - до вісімнадцяти років та від вісімнадцяти до тридцяти п’яти. Конкурсна програма кожного з учасників складалась із кількох віршів, одним з яких обов’язково мав бути твір Тараса Шевченка. Ліміт виступу – десять хвилин. Оцінювались акторські здібності конкурсантів, доречність жестів, уміння передавати зміст поетичного твору, але при цьому дотримуватись потрібного ритму та інтонації. Найпопулярнішими у виконавців стали твори «Тополя», «Утоплена», «Наймичка», «Причинна». Виключно про важку жіночу долю. Мабуть, жіноча тематика переважала не через наближення свята, а тому, що учасників-чоловіків було лише двоє. У виборі другого вірша учасники відрізнялись більшою різноманітністю. Дехто декламував власні вірші, які, за оцінкою журі, були досить якісними. Одним словом, до виступу читці підготувались – поетичні балади Кобзаря перетворювали на справжні вистави – із українським народним вбранням, піснями, непідробними переживаннями.

Оголошуючи результати конкурсу, голова журі, народна артистка України Олександра Сокол, подякувала читцям за висловлений власний погляд на творчість великого поета і філософа, висловила свої зауваження та побажання. «Не треба грати вірш. Шевченко писав історії, їх треба розповідати. Розповідати так, ніби навколо сидять діти, а ви зайняті якоюсь роботою і захоплені розповіддю. Розповідайте не награними жестами, а очима. Не треба зайвих емоцій – нехай люди плачуть в залі, а не на сцені», - порадила Олександра Сокол.

Найкращими виконавцями, за рішенням журі, стали конотопчанки Ірина Пешехонова та Дарина Батюк, а в «старшій» віковій категорії - представниця Білопільського району Наталя Ярова.

Конкурс став одним із численних заходів, запланованих на найближчі дні та приурочених до 195-ї річниці з дня народження поета. Заступник начальника Управління культури і туризму Сумської обласної адміністрації Любов Демченко зазначила, що виставки, круглі столи, літературні та музичні вечори, присвячені пам’яті Тараса Шевченка, в бібліотеках та інших міських закладах культури триватимуть до дванадцятого березня.

Переглядів: 868 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]