13:15
Заява Народного Руху України щодо звільнення В.Огризка з посади Міністра закордонних справ України
На пленарному засіданні Верховної Ради України 3 березня ц.р. був проголосований проект постанови Верховної Ради України «Про звільнення Огризка В.С. з посади Міністра закордонних справ України» (№4135).

З політичної точки зору відбулася розправа над Міністром закордонних справ України, який є патріотом і професіоналом своєї справи. Таким рішенням завданий удар по зовнішній політиці України.

Чому голосували за звільнення комуністи і регіонали – питання зрозуміле. Ці політичні сили вже давно не опікуються національними інтересами України, а представляють в Україні «п’яту колону» і чітко виконують усі вказівки, які йдуть від московського пана. Рішення по Огризку – це чітке замовлення з боку Кремля.

Повною несподіванкою стало голосування частини фракції БЮТ за це рішення фактично у порушення власного ж рішення фракції. Всім добре зрозуміло, що це голосування є продовженням протистояння між Президентом і Прем’єр-Міністром. Міністр Огризко, виконавши доручення з Банкової щодо оприлюднення інформації, після «сумнозвісного» засідання РНБО, став фактично заручником цього протистояння, яке, без сумніву, нищить державу.

Крім того, таким чином частиною БЮТ здійснена спроба переглянути нинішній формат коаліції. Ми неодноразово чули публічні заяви окремих представників БЮТ про їхні наміри створити коаліцію з Партією регіонів.

З правової точки зору це рішення було прийняте з грубим порушенням процедури, яка визначена Регламентом Верховної Ради України і Законом України «Про Кабінет міністрів України». Обидва ці законодавчі акти визначають виключний перелік підстав для звільнення члена Кабінету Міністрів України. Серед цих підстав міститься положення, що рішення про звільнення членів Кабінету Міністрів України може відбуватися за поданням Прем’єр-Міністра України або Президента України щодо Міністра оборони і Міністра закордонних справ.

В той же час, жоден нормативний акт не надає права парламенту самостійно, без подання Президента чи Прем’єр-Міністра України, звільняти або призначати будь-якого члена Кабінету Міністрів України. Отже, подібна постанова Верховної Ради України взагалі не могла ставитися на голосування.

Народний Рух України вимагає розглянути і ухвалити проект постанови, внесений Головою НРУ Б.Тарасюком щодо скасування рішення по звільненню Огризка. Скасувавши цю постанову, ми повернемося у правове поле і до законного шляху вирішення будь-яких питань, в тому числі – кадрових.

Політична Рада Народного Руху України
04 березня 2009 року

Переглядів: 821 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]