15:50
Пам'яті Героїв Крут

29 січня 1918 бійці Студентського куреня 5 годин стримували загони петроградських, московських червоногвардійців і матросів Балтійського флоту (близько 6 тисяч чоловік). Майже всі захисники новоствореної УНР прийняли геройську смерть, а 27 студентів і гімназистів було захоплено в полон і страчено.
На початку 90-х років минулого століття з ініціативи Народного Руху України на Аскольдовій могилі, на місці поховань учасників бою під Крутами, було встановлено хрест. Його ламали, паплюжили, обливали фарбою, але він вистояв. Щороку тисячі українців з усіх кінців нашої держави вшановують Героїв Крут на місці бою та на Аскольдовій могилі. День 29 січня 1918 року несе в собі потужну виховну енергію, закладаючи істинні світоглядні орієнтири для молоді та розставляючи крапки над «І» для державних мужів. В цьому його вічна актуальність. Нині на території історичного комплексу розміщено залізничні вагони (включаючи одну платформу), з’єднані в одну музейну композицію. Всередині вагонів представлено музейні експонати, виготовлені в перші десятиліття минулого століття й реставровані в наші дні фахівцями. Експозиція присвячена не лише бою під Крутами, а й репрезентує найвизначніші події доби Української Народної Республіки. У музеї представлено фотокартки, спогади очевидців, документальні матеріали, зразки зброї того періоду тощо.


Вже традиційно 29 січня сумські рухівці кожного року приїжджають на це святе місце, аби вшанувати пам'ять Героїв Крут.  Сумська делегація долучилася до покладання квітів до меморіалу. Як заявив Президент під час заходу, “під Крутами ми отримали не поразку, під Крутами ми отримали велику перемогу. Це можливо, була одна із рушійних і самих великих ідейних перемог початку двадцятого століття щодо здобуття української державності”.


Голова Сумської обласної організації Народного Руху України  Сергій Бутенко зазначив: " "Сьогодні для українського суспільства дуже важливо пам'ятати про Крути, де триста київських студентів поплатилися кров'ю за безхребетність і роз'єднаність українських політиків. Варто усвідомити трагічний урок хоча б для того,  аби його більше не повторити"


Не плакати, не виправдовуватися, а діяти, виходячи з власних національних інтересів та вимог часу, - таким є головний урок бою під Крутам.
 
Слава Героям Крут!Слава Україні!

Переглядів: 1068 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
  1. Kucherman

    Ото були патріоти!!!Слава Україні!Героям Слава!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]