21:33
«Вшануймо сумські вулиці гідними іменами!»

Напередодні Нового року відбулося чергове засідання Сумського прес-клубу, в якому активну участь взяли: голова Сумської ОО НРУ Сергій Бутенко, голова ВГО "Молодого Народного Руху" Андрій Рибалко, історик, член топонімічної комісії Сумської міської ради, член НРУ Микола Карпенко. На порядок денний засідання виносилося питання історії Сум та людей, які тут жили, а від так – про проблему перейменування сумських вулиць.

Давнішня боротьба сумських рухівців нарешті знаходить підтримку у владних кабінетах. Про це говорить хоча б той факт, що у засіданні прес-клубу взяли участь заступник начальника управління архітектури та містобудування Сумської міської ради Ольга Бондаренко та начальник відділу інформаціїної політики виконавчого апарату Сумської міської ради Наталія Таранець і виклали офіційне бачення ситуації з найменуваннями та перейменуваннями сумських вулиць. І що тішить: їх нинішня позиція співпадає з позицією націонал-патріотичних сил області, які відстоювали перейменування вулиць, котрі носять імена лідерів тоталітарного сталінського режиму.

        Назви вулиць, – наголосив  голова Сумської ОО НРУ Сергій Бутенко, – мають відповідати історії; імена тих, пам'ять про кого закарбована у цих назвах – їх реальним заслугам перед містом. Скажімо, є така вулиця в Сумах – вулиця Черепіна.  Чи багато жителів знають біографію цієї постаті? Яке відношення він має до Сум? Коли закладався 12-мікрорайон у місті Суми, керівники міського КПУ згадали і увічнили ім'я секретаря Сумського обкому КП(б)У Черепіна Тихона Корнійовича. Відомо, що Черепін народився 1907 року. З 1928 року був членом ВКП (б), а, отже, обов’язково брав участь у колективізації. Підтвердженням цього є посада першого секретаря Черкаського райкому КП(б)У в 1937-1938 рр. В апогей сталінських  репресій перші секретарі входили до "трійки", яка виносила смертні вироки "ворогам народу". З 5 січня 1940 р. до липня 1941 р.займав посаду першого секретаря Сумського обкому партії. Що зміг здійснити "видатний" Тихон Корнійович за такий короткий термін для міста невідомо. Переконаний, головною метою цієї акції було увічнення секретаря обкому партії  і піднесення ролі КПРС.

Сьогодні вулиця Тихона Черепіна, людини, яка брала участь у творенні найбільших трагедій українського народу, відкидала саму можливість української державності має бути перейменована на вул. імені Героя України Вячеслава Чорновола, який все своє життя присвятив і віддав Україні. " – зазначив Сергій Бутенко.

"Молодь міста  нічого не знає про тих радянських  діячів, чиїми іменами названі вулиці міста. Хіба для сумчанина є близькими і рідними вулиці 26 бакинських комісарів, 40 років КПУ, комінтерну? Павлик Морозов, який зрадив свого батька, віддавши його червоним комісарам, і досі є прикладом для української молоді? Якщо ні, то чому його іменем названа вулиця?  Владі міста слід зважити, сучасне молоде покоління, яке не зазнало впливу радянського виховання сьогодні вимагає змін. Молоді люди хочуть ходити вулицями, названими іменами своїх Героїв!" – зазначив Андрій Рибалко, голова Сумської обласної організації ВГО "Молодий Народний Рух". 

         Перейменування вулиць – це складова неминучого процесу відновлення історичної пам'яті, – вважає Микола Карпенко, історик, член топонімічної комісії, член Крайового Проводу СОО НРУ. –Вважаю за недоцільне перейменування вул. Червоноармійської на вул. Чорновола, оскільки ми дотримуємося принципу повернення вулицям історичних назв. А ось вул. Червоноармійська мала назву Нижньо-Соборна, тож її і треба повернути. Переконаний, що саме вул. Белінського може бути названа іменем Красовицького, бо тут діє створений ним медичний заклад. Вулиця Кірова ж має носити ім’я засновника міста – Герасима Кондратьєва. А вулицю Черепіна доцільно назвати ім’ям Героя України – Вячеслава Чорновола.

Прес-конференція з таким порядком денним відбулася в дискусіях і що тішить – пробуджується національна свідомість місцевої влади, її розуміння що живемо ми уже 18 років в незалежній Україні, котра багата своїми героями. Сьогодні в обласному центрі відбуваються громадські слухання щодо перейменування вулиці ім.Черепіна на вулицю імені Вячеслава Чорновола.  Сподіваємося, що сумчани скажуть: "Бути вулиці Чорновола."

Переглядів: 1811 | Додав: Жульєн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]