09:33
Свобода слова і зібрань в Україні опинились під загрозою

Згідно розкладу засідань українського парламенту, 17 червня 2010 року Верховна Рада розглядатиме у другому читанні та в цілому проект Закону "Про порядок організації і проведення мирних заходів" (No. 2450), який, за оцінкою правозахисників, всупереч нормам Конституції та міжнародних зобов'язань країни загрожує суттєво обмежити право на мирні зібрання в Україні.

Зокрема, норма законодавчої ініціативи про повідомлення про захід не менше ніж за 4 дні до його проведення, по суті, встановлює "дозвільний" порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією - "повідомчому". Норма також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу (стихійний протест і т.п.). Чотирьох днів, як показує практика, достатньо, щоб корумпований суд під будь-яким приводом заборонив людям збиратися. Тому ніякі зібрання, проти яких заперечує влада, ви провести не зможете.

Подібні антидемократичні закони вже діють, зокрема, в Росії, Казахстані та Білорусі, де їх систематично використовують проти як громадських активістів та і звичайних громадян. Варто також підкреслити, що репресивні норми законопроекту де-факто діють в деяких містах України вже зараз, що свідчить про наступне - влада має чіткий та послідовний план наступу на громадські свободи. Тому ймовірність прийняття законопроекту No. 2450 17 червня є досить високою. 


Більше про законопроект No. 2450 читайте тут - 

P.S. Громадські організації звертаються до нардепів з вимогою надіслати проект закону Про організацію і проведенні демонстрацій до Венеціанської комісії та провести щодо нього парламентські слухання

Підписати звернення до депутатів можна тут 

Переглядів: 724 | Додав: Петрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]