22:27
5 років тому День студента в Сумах відзначали голодуванням. Хроніка подій
13 листопада 2004 року на всю Україну прогриміла "газова атака" біля приміщення Ковпаківського районного суду м. Суми. Зранку цього дня по домівках було заарештовано близько 10 осіб, яких міліція вже затримувала в ніч виборів за підозрою в учиненні безпорядків на сумській дільниці № 46. Їм було надіслано повістки з вимогою прибути на судовий розгляд їхньої справи, але сталося це через декілька годин після... завершення самого засідання. До того ж повістки було вкинуто до поштових скриньок, а не вручено особисто. Та вже наступного дня о шостій ранку до помешкань усіх цих людей завітала міліція, яка відвезла їх до Ковпаківського районного суду як звинувачуваних у хуліганстві і непокорі правоохоронним органам. 

Зранку біля приміщення суду зібралося близько сотні родичів, юристів, представників ЗМІ та опозиційних активістів. Нікого з них на судове засідання не допустили. Звинуваченим дали по десять діб, хоча вони винними себе не визнали, а натомість заявляли, що свідки, які доводили їхню провину, підставні. Свого апогею конфлікт сягнув десь опівдні, коли міліція спробувала вивезти затриманих у невідомому напрямку, але люди цього не допустили, не зважаючи на опір з боку людей у цивільному, які називали себе міліціонерами, але представлятися відмовлялися. Після цього на місце події під’їхали близько 15 представників спецпідрозділів "Беркут" і "Титан" у бойовому спорядженні. Вони почали бити людей, що заблокували дорогу, міліцейськими кийками і застосували сильний сльозогінний газ. Також вони вирвали диктофон в однієї з журналісток і намагалися відібрати відеокамеру, але це не вдалося - і побоїще біля суду було зняте. 

 Допомоги потребували декілька потерпілих - переважно тих, кому газ потрапив в обличчя. Незабаром їх було госпіталізовано. Згодом з'явилася анонімна інформація, що засуджених розвезли по райцентрах Сумщини. Отож уже через декілька годин після інциденту 3-4 тисячі сумчан зібралися в центрі міста, аби висловити свій протест, а 26 студентів оголосили, що розпочинають безстрокове голодування, яке триватиме доти, доки невинні люди не вийдуть на волю, а нападників не покарають. Через кілька днів голодування було припинене, хоча добитися бажаного учасникам акції не вдалося.

Український незалежний центр політичних досліджень

13.11. 2004 р.
В Україні знову надзвичайна ситуація і знову у Сумах. У центрі міста - вкотре намети, там живуть студенти, які оголосили голодування. Вчинили так на знак протесту проти побоїща, влаштованого біля Ковпаківського місцевого суду. Міліція розганяла родичів та адвокатів ув'язнених громадян. Засудили людей за те, що вони, у повній відповідності до закону, вимагали оприлюднення протоколу з результатами голосування на дільниці № 46 виборчого округу 160. Затримання розпочалися за два тижні після 31-го жовтня. Звинувачення - непокора міліції.
Місто Суми, один з місцевих судів, субота, 13 листопада. Так батьки та знайомі засуджених намагалися дізнатися, куди їх везуть з зали суду. На засідання ні батьків, ні адвокатів, ані пресу не допустили. Прізвища всіх засуджених й досі невідомі. Невдовзі з"ясувалося, що їх обвинувачують у непокорі міліції. Більшість з них заарештували зранку 13 листопада вдома, а вже згодом їхні рідні знаходили повістки до суду в поштових скринях.
Можливо, інцидент не набув би аж такого розголосу, якби в правоохоронної системи не зірвало «гальма» ще й у день судового засідання. У суботу біля Ковпаківського суду зібралися родичі та друзі затриманих, а також люди, які хотіли підтримати однодумців. На засідання не пустили ні їх, ні адвокатів. Люди були обурені діями влади, тож спробували перекрити виїзд машини із засудженими. У відповідь бійці «Беркута» в повному обладунку почали орудувати гумовими палицями, бризкати сльозогінним газом. Міліція визнала факт інциденту, але відповідальність переклала на натовп, який «розхитував авто» і «загрожував життю конвою».

Катерина Філіппенко, Андрій Урбанський, з Сум, 5 канал

14.11.2004 р. Ніч для голодуючих в центрі Сум пройшла спокійно. На протязі цієї ночі до студентів підходили люди з гарячим чаєм, травами. Зараз у списку голодуючих 42 прізвище, вони чергують за змінами, щоб встигати і поспати, і постояти на нічній варті. Студенти зайняли дерев'яні будиночки, які влада ще 2 місяці тому розташувала на площі Незалежності. 
На даний момент на площі з білими пов'язками "Я голодую" знаходяться 22 чоловіки. Зранку у дерев'яних будиночках, які ще вчора були пустими, розпочався ярмарок: торгують їжею, жарять шашлики. Сьогодні ввечері на площі Незалежності очікується концерт від влади. Це виглядає як відверте знущання над голодуючими. 
Зранку, приблизно о 8, до голодуючих приїхали представники Ніни Карпачової, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини а також народні депутати України та адвокати з Києва. Зараз вони направились до обласної прокуратори, щоб дізнатися про долю затриманих та вирішити питання про їх звільнення. До голодуючих приходять родичі засуджених, вони дуже хвилюються, бо не мають ніякої інформації про місцезнаходження своїх близьких. Всі свої сподівання вони накладають на студентів.

Майдан-ІНФОРМ

16.11.2004 р. По місцевій ТРК „Відікон” щоденно „крутять” свій спецрепортаж про події 14 листопада біля приміщення Ковпаківського районного суду, наводячи коментарі представників правоохоронних органів про „хулиганские действия группы лиц, которые грубо нарушая общественный порядок и демонстрируя явное неуважение к обществу, стали оказывать физическое сопротивление представителям власти, исполнявшим обязанности по охране общественного порядка”. 
Однобоко трактуючи ці події, журналісти ТРК „Відікон” заявляють, що „только благодаря вмешательству дополнительных сил милиции и применению специальных средств, хулиганские действия удалось прекратить”. Повідомляється, що при цьому троє працівників міліції отримали тілесні ушкодження, у зв’язку з чим госпіталізовані. 
Учасники акції, не зважаючи на спротив влади, продовжують акцію протесту. Вони розмістилася на сходах біля обладміністрації, де і проводять голодування. Більшість із них відвідує заняття в університетах. Сумчани постійно підходять до протестантів, приносячи гарячий чай, теплі речі, при цьому висловлюючи підтримку їхнім діям. Вчора ввечері одного з учасників студентської акції – Сергія ЄФИМОВА – через погіршення стану здоров’я забрала швидка.

Народний оглядач

17.11.2004 р. 
 Сьогодні вночі у Сумах сталася спроба знесення наметового містечка на площі Незалежності, встановленого 13 листопада голодуючими на знак протесту проти незаконних арештів сумськими студентами. Це намагалися зробити заступники міського голови міста Суми Жуков та Луговий, а також заступник начальника юридичного відділу виконкому Дяченко. Вони самовільно підійшли до наметів і почали їх знімати. Студенти зреагували миттєво і відстояли своє право на рішучий протест проти дій "донецької мафії" щодо громадян їхнього міста. 
Хоча акція протесту сумських студентів санкціонована, влада намагається у будь-який спосіб її припинити. 14 листопада студентам принесли листа від управління архітектури міста про рішення, згідно з яким єдиний намет, який вони поставили в центрі міста, є малою архітектурною формою і не має права розташовуватись на площі в центрі міста. Наступного дня міська рада постановила знести намети голодуючих студентів, не вказуючи причин. 
Наразі представники Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової знайшли трьох з десяти засуджених сумчан. Сергій Мірошніков, Павло Піддубний та Роман Сизоненко зараз відбувають свої десять діб у райцентрі Сумської області м. Лебедин. Вони зустрічалися з хлопцями, які повідомили, що загалом з ними все гаразд. Щоб звільнити їх, треба переглянути їхні справи, але усі матеріали знаходяться в сейфі судді Володимира Рикова, який просто зник. Матеріали судово-медичної експертизи щодо побиття студентів та інших сумчан 13 листопада під Ковпаківським районним судом передано до міської, обласної прокуратури та до генерального прокурора.

ДЖЕРЕЛО: Прес-служба Центрального штабу Віктора Ющенка

18.11.2004 року.
 В Сумах відбувся мітинг на підтримку Віктроа Ющенка. Вперше на підтримку В.Ющенка висловилися представники як правої, так і лівої опозиції. Участь у мітингу взяли народні депутати Ю.Луценко, М.Томенко, В.Терен та Л.Григорович. Після завершення мітингу багатотисячний помаранчевий натовп організовано вирушив до Апеляційного суду Сум, вимагаючи звільнення своїх товаришів та отримуючи по дорозі велику моральну підтримку від населення. Останньою ж топ-новиною перед 21 листопада стала інформація про те, що Володимирові Щербаню заборонили в'їзд до Сполучених Штатів Америки.

Український незалежний центр політичних досліджень
... Так починалася революція. Далі буде...

Фотохроніка з сайту http://www.chysto.com
Переглядів: 1086 | Додав: Петрович | Теги: 2004, вибори, Віктор Ющенко, безпредєл, Студентське голодування, Суми, сумські студенти, помаранчева революція | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]