00:21
Сьогодні як ніколи ми маємо бути єдиними

 22 січня 2009 року Україна відзначила День Соборності – 90 річницю проголошення Акта воз'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, яке відбулося 1919 року на Софіївському майдані Києва. Саме тоді пролунали слова: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України".

 У часи радянської влади про цей день заборонялось згадувати. Лише 1990 року Народний Рух України гучно заявив про забуте свято. Напередодні 22 січня було влаштовано  велелюдний ланцюг Злуки між Києвом і Львовом. Цього зимового дня сотні тисяч українців з національними прапорами вийшли на автомобільний шлях, який зєднує ці міста, взялися за руки і продемонстрували свою відданість історичним мріям дідів і прадідів жити в одній неподільній державі. В цей урочистий день сумські рухівці гідно відзначили День Соборності.

В Сумах з нагоди дня Соборності за участю голови СОО НРУ Сергія Бутенка, голови СОО МНР Андрія Рибалка, сумських рухівців та інших патріотичних організацій відбулася низка заходів. Молитвою за Україну розпочався урочистий мітинг  у сквері Т. Шевченка,  з промовою до присутніх звернувся прес-секретар сумської єпархії УПЦ Київського Патріархату ігумен Афанасій. У своєму виступі отець Афанасій привітав всіх зі святом, побажав мудрості, терпимості, наголосив на необхідності єднання сил  задля зміцнення української державності. Підніжжя пам'ятника Тарасу Шевчкнку потонуло в квітах.

Під час свого виступу Сергій Бутенко закликав побратимів обєднатися навколо національних цінностей та української державності.  "Цей день – символ. Символ Соборності, єдності, здатності українців до консолідації, до праці і боротьби за власну державу. Відновлення нашої незалежності у 1991 році, - підкреслив Сергій Бутенко, - бере своє життя саме з цього дня." "Сьогодні як ніколи ми маємо бути єдиними. Саме так ми подолаємо всі кризи та зробимо Україну сильною і заможною європейською країною." – наголосив Андрій Рибалко. Молоді рухівці  вітали перехожих зі святом  листівкою до Дня Соборності. Закінчилося святкування проведенням урочистих зборів в управі СОО НРУ. Аналогічні заходи відбулися і в районах Сумщини.

 

 

Переглядів: 1197 | Додав: Жульєн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]